DEN HELDER – Een groot deel van het deelnemers vond het ongetwijfeld een loodzware editie van Hoek van Holland – Den Helder (want dat was het!). Maar niet winnaar Ramses Bekkenk.  Hij profiteerde tijdens de eerste manche van de KNWU Eneco strandraceompetie niet alleen optimaal van zijn brok aan ervaring op het veelal slechte strand, maar ook van zijn sterke ploeg KMC-Mitsubishi. Bekkenk reed bij de laatste strandafgang bij zijn medevluchter Ronan van Zandbeek weg. Derde werd Bram Rood, teamgenoot van Bekkenk.

bekkenkvanzandbeekroodhoekvanholland
Het podium in Den Helder, met links Van Zandbeek, rechts Rood en in het midden Bekkenk. Foto: mountainbiketeam.com

“Het strand was inderdaad zwaar”, sprak Bekkenk op het sportpark van de voetbalclub van Den Helder. ‘Daar hou ik wel van, maar er was te weinig wind in de rug om al vroeg alleen op avontuur te gaan. Daardoor bleven we lang met een grote groep van een man of twintig bijelkaar. Ik zat op dat moment erg makkelijk.”

Na IJmuiden (75km) ontstond een kopgroep van zes, met daarbij nog een derde renner van Koga-KMC, Stefan Vreugdenhil. Bekkenk: “Omdat Stefan deze winter echt vol voor het klassement wil gaan, was hij onze kopman. Op het beslissende moment kon hij echter niet mee, en toen ben ik voor mijn eigen kansen gegaan.”

De slag viel uiteindelijk bij ‘de lagune’ bij Camperduin, een nieuw stuk opgespoten zand. Een lastige strook, met een klimmetje en een lastige strandopgang. “Daar reed ik alleen weg. Ronan reed het gat dicht en toen waren we met zijn tweeën weg. Daarna heb ik tegen Ronan gezegd dat ik geen kopwerk meer zou doen, omdat ik ploeggenoten achter me had zitten. Dat begreep-ie, hij is ook gewoon doorgereden. Zaterdag waren de rollen omgedraaid (tijdens de Derpbikers Beachrace won Van Zandbeek voor Bekkenk, nadat die laatste veel werk had opgeknapt, red.).”

Bij de strandafgang richting Den Helder viel de slag direct. “Ik had meteen een gat op Ronan en kon simpel naar de streep rijden”, aldus Bekkenk. “Ik heb niet zoveel geleden vandaag. Alleen bij de Lagune ben ik in het rood gegaan.”

Bekkenk stond nog even stil bij een valpartij van oud-wegprof Steven de Jongh. “Hij reed heel erg hard tegen een hond aan. Ik hoorde net dat hij zijn sleutelbeen heeft gebroken. We waren in de kopgroep echt even ontdaan van hoe hard hij onderuit ging. Het viel even stil, we hebben nog even gewacht, maar hij keerde natuurlijk niet terug.”

Er staan nog geen volledige uitslagen van Hoek van Holland-Den Helder online. Wie er in de overige categorieën heeft gewonnen, inclusief een volledige top tien van de licenthouders, houden jullie tegoed.