HOEK VAN HOLLAND – Met op de zaterdag de Derpbikers Beachrace in Egmond en op zondag de klassieker Hoek van Holland-Den Helder gaat dit weekeinde het strandraceseizoen officieel van start. Bikesight.nl kijkt op die tweede wedstrijd van liefst 130 kilometer vooruit met Pim de Waard, de strandracespecialist ook wel bekend als De Zeeleeuw.

De Waard, vorig jaar winnaar van de Derpbikers Beachrace, verkende vrijdag nog de nieuwe strook van Camperduin naar Petten, waar de deelnemers aan HvH-DH niet meer over het fietspad van de Hondsbossche zeewering rijden, maar over recent opgespoten strand. “Dat is een van de plekken waar de slag geslagen kan worden”, stelt hij. “Je kan niet goed zien waar de goede stroken zijn en meestal zijn het stukken met papperig zand. Vandaag moest ik soms hoog rijden, dan weer tegen het water aan. Gelukkig is het zondag iets beter tij.”

Vlak voor de nieuwe strook ligt ‘de lagune’, waar deelnemers een stukje het strand verlaten voor een verzorgingspost en een tijdswaarneming. De Waard:  “De aanloop naar de lagune is goed te doen, al is het laatste stuk wel erg mul. Dat kan na 100 kilometer toch pijn aan de benen gaan doen.”

dezeeleeuwimmingderpbikers
De Waard (centraal) tijdens de Derpbikers Beachrace vorig jaar, samen met zijn ploeggenoten Jorrit Lind en Ike Groen.

Naast de bekende ‘zandmotor’, een stuk opgespoten los zand dat al na zeven kilometer opdoemt, is volgens De Waard het stuk tussen Wijk aan Zee en Egmond het lastigste. “Dit ligt er al weken slecht bij. Dit komt door de oostenwind. Je moet goed opletten dat je aan de goede kant van een zandbank blijft rijden en soms zijn er zuigende stukken. Ook moet je oppassen met door het water rijden, want je kan zomaar met je voorwiel in een diep gat rijden.”

De Waard zal uitkomen voor zijn eigen ploeg, Imming/Gouweleeuw. Voor die ploeg staan zondag ook  Toon en Bram Imming, Jorn Teer, Jorrit Lind en Sander Lormans aan de start. “Het zal een spannende race worden. We willen met onze ploeg voorin meedraaien, maar de concurrentie is groot. Er zijn dit seizoen veel meer teams in het strandpeloton. Gelukkig zijn de weersomstandigheden gunstig.”

Zoals het er nu naar uitziet waait de wind tijdens Hoek van Holland-Den Helder uit het zuiden (kracht 2) en wordt het meer dan 15 graden. Bikesight.nl zal ook aan de start doen en verslag doen van deze bijzondere wedstrijd.