EIJSDEN – Net als vorig jaar zullen bij het NK Marathon, op zondag 4 oktober tijdens de Bart Brentjens Challenge in Eijsden, alle licentie-categorieën tegelijkertijd starten. Dat bevestigt de organisatie aan Bikesight.nl.

In het verleden was er voor elke licentie-categorie een aparte start. Vorig jaar werden alle categorieën achterelkaar opgesteld, maar werden ze wel tegelijk weggeschoten. Dat zal, zo heeft de KNWU bepaald, ook dit jaar zo zijn. Wel is er een aparte start voor de vrouwen.

bramroodkopgroepnkmarathonbaspeters
De kopgroep tijdens het verregende NK van afgelopen jaar. Foto: BBC

Bikesight.nl verkende inmiddels de vernieuwde ronde, die in de eerste helft een flink deel door de Belgische Voerstreek gaat. Van de 110 kilometer zijn de eerste 60 onmiskenbaar de zwaarste, met een aantal – voor BBC-begrippen – lange beklimmingen en technische afdalingen. Op de ‘terugweg’ is het tussen kilometer 60 en 90 bijzonder snel. De laatste klim zit daarentegen dichter op de streep dan voorgaande jaren.

Op de startlijst staan op dit moment nog weinig wegprofs. Marc de Maar (Roompot) wilde een gooi doen naar de Nederlandse titel, maar hij brak onlangs zijn sleutelbeen. Wel heeft het De Rijke-duo Coen Vermeltfoort en Ronan van Zandbeek zich ingeschreven. Afgaande op de huidige lijst behoren onder meer Hans Becking, titelverdediger Bram Rood, Rob van der Werf en Bas Peters tot de favorieten bij de mannen. Bij de vrouwen zal de strijd ongetwijfeld gaan tussen titelverdediger Hielke Elferink en Nederlands xc-kampioene Anne Terpstra.

Ongetwijfeld zullen zich nog extra deelnemers in gaan schrijven. Het ziet er namelijk naar uit dat het  (we kloppen het af) mooi (!) weer wordt.