ESCH-SUR-ALZETTE – Met de laatste manche achter de rug, afgelopen weekend in het Luxemburgse Esch-Sur-Alzette, zit de eerste editie van de dit seizoen nieuw ingevoerde Pearl Izumi Benelux-Cup erop. Een wedstrijdserie met minder deelnemers dan vooraf gehoopt, maar wel met mooie wedstrijden én mooie winnaars. Bikesight.nl zet ze allemaal op een rijtje (en in het zonnetje).

Met natuurlijk om te beginnen de elite-coureurs. Daar ging de Belg Bart de Vocht met de zege aan de haal. Door de 150 punten die hij greep met de overwinning (normaal 100) bleef hij de Nederlander Jeroen Boelen (Betch.nl-Superior) ruim zeventig punten voor. Derde werd De Vochts landgenoot Nick de Vries. Waar Boelen en De Vries alle races reden, kon De Vocht zich permitteren twee races niet te starten. Hij legde de basis voor de eindoverwinning in de eerste drie manches, die hij alledrie won. De top tien werd verder gedomineerd door Belgen, gezamenlijk met de Nederlanders Thom Bonder (achtste) en Roy Beukers (tiende).

devochtboelenbeneluxdevocht
Het eindpodium bij de elite-mannen, met De Vocht, geflankeerd door Boelen en De Vries. Foto: Jochen de Vocht

Bij de elite-vrouwen hield Annemarie Worst met een tweede plek in de laatste race haar leidende positie vast. Worst (Giant) presteerde het hele seizoen constant en vooral op het einde sterk, met de twee zeges in de twee voorlaatste manches. Good-old Laura Turpijn eindigde bijna honderd punten achter Worst op de tweede plek. Daarmee hield ze Britt van den Boogert, knap derde in Esch-sur-Alzette, maar tien punten achter zich. Lizzy Witlox complementeerde de Nederlandse top vier. Ook de Laura van Regenmortel (achtste), Manon van Hees (negende) en Danielle Sluijter (tiende) eindigden in de top tien.

Jeugdcategorieën
Met vier zeges in de laatste vijf races mocht  Niels Dervaux zich de beste kronen bij de junior-mannen, ondanks dat zijn landgenoot Stijn Siemons twee races meer reed. Achter de twee Belgen kroonde Marc Bouwmeester (Giant) zich op de derde plek tot beste Nederlander, net voor Sam de Nijs (vierde), Per Wiggers (vijfde) en Sven Burger (zesde), Randy de Beus (zevende), Bart Pennings (achtste) en David Nordemann (negende).

Bij de junior-vrouwen scoorde Didi de Vries het maximale aantal van 650 punten. Alleen in de vierde race won de Nederlandse niet, maar die gold als schrapresultaat. Charlotte de Graaf en Kim Bodemann complementeerde het podium in deze categorie. Julia Boschker (Merida-Bassa) presteerde hetzelfde, ook zij pakte de maximale score en bleef daardoor Zoë Mulder en Joelle Jonker ruim voor.

Tim van Dijke had bij de nieuweling-jongens voldoende aan een tweede plek in de laatste wedstrijd om de zege in het eindklassement veilig te stellen. De Zeeuw van Merida-Bassa blef de Belg Bruno van Duyse (winnaar in Luxemburg) zeventig punten voor. Timo Kielich werd derde. Carlo van den Berg en Tim’s broer Mick van Dijke (ook allebei van Merida-Bassa) haalden het podium net niet.

Amateurcategorieën
Bij de amateurs haalden Raymond van de Kruisweg en Thijmen van de Vrede mede dankzij een sterk eindschot het eindpodium. De zege was voor de Belg Michiel Bonneux (zes podiumplekken, drie overwinningen). Van de Kruisweg (Lemelerveld) werd zowel tweede in de laatste race als in het eindklassement, Van de Vrede (Beebikes-Nutswerk) deed hetzelfde, maar dan op de derde plek. Ook de Nederlanders Peter Branderhorst (zesde), Remco Smits (negende) en Mark van der Heijden (tiende) haalden de top tien.

Christian de Graaff miste de laatste race in Luxemburg en viel daardoor van het podium in de Masters-30+. Dat werd daardoor volledig Belgisch, met achtereenvolgens Jimmy Tielens, Gerrit Delfosse en Davy Huygens op de eerste drie posities. Achter nummer vier de Graaff pakte Marcel van Loon de vijfde plek, ook de rest van de top tien was Belgisch.

Ook Maikel Govaarts (Merida-Bassa) zakte op de laatste wedstrijddag nog een plekje bij de veertigplussers, ondanks dat hij derde werd hij gepasseerd door de uiteindelijke nummer twee Peter Douha. Die won de laatste manche, net voor Kurt Tempst. Laatstgenoemde pakte ook de eindzege in Masters-40+.  De Belg Ronny Geerts werd met de maximale score winnaar van het verrassend goed gevulde klassement voor vijftigplussers. Hij bleef zijn landgenoot Rudi Geentjes en de Nederlander Rudi Geentjes ruim voor.

Teamklassement
Last but not least: het teamklassement. Dat ging met een voorsprong van bijna duizend punten op nummer twee Merida-Bassa naar Giant/Liv Dealerteams. Het Belgische Nodrugs MTB Dreamteam eindigde daar weer duizend punten als derde.

Alle eindklassementen van de Pearl Izumi Benelux-Cup zijn hier te bekijken.