MONT-SAINTE-ANNE – De World Cup in Mont-Sainte-Anne is uitgedraaid op een klassiek duel tussen de Zwitser Nino Schürter en de Franse wereldkampioen Julien Absalon. De twee vonden elkaar redelijk vroeg in de wedstrijd, reden weg bij de rest van het veld en lieten de beslissing op de laatste ronde aankomen. Op een van de langere beklimmingen op het parcours zette Schürter de aanval in, pakte een kleine voorsprong en dat hield de coureur van Scott-Odlo vast tot het einde.

De race had veel weg van die van vorig jaar in het Canadese plaatsje. Ook toen vonden de twee kemphanen elkaar na twee rondes. Toen maakte Schürter een foutje, vocht zich terug en liet Absalon uiteindelijk zestien seconden achter zich. Dat verschil was nu twee seconden minder . Voor Schürter was het zijn eerste World Cup-zege van dit seizoen. Omdat klassementsleider Jaroslav Kulhavy slechts dertiende werd, pakte de Zwitser ook de leiding in de World Cup-overall. “Ik ben echt heel blij met deze zege”, zei de Schürter kort na afloop.

schurterwbmontsainteanne
Schürter vorig jaar in actie in Mont Sainte Anne, toen nog in de regenboogtrui.

Achter het om de zege vechtende tweetal leek Mathias Flückiger op weg naar de bronzen medaille, maar hij reed (net als de sowieso al niet zo sterk rijdende Kulhavy) lek. Daardoor finishte Florian Vogel op anderhalve minuut achterstand als derde, na een spannend gevecht met Ralph Naef (vierde) en Stephane Tempier (vijfde). De rest van de top tien werd gecompleteerd door Flückiger (zesde), diens broer Lukas (zevende), Manuel Fumic (achtste), Ondrej Cink (negende) en Andrea Tiberi (tiende)

Rudi van Houts, die zich vorig weekeinde op het EK kwalificeerde voor de Olympische Spelen, reed vrijwel de hele race net buiten de top twintig. De coureur van Multivan-Merida finishte leek in de slotfase nog wat plekken goed te maken – hij reed even negentiende –  maar finishte uiteindelijk op de 21e plaats.  Dat was één plekje beter dan vorig jaar in Canada.