Zoetermeer – Na een bloedstollend spannende eliterace in Zoetermeer afgelopen zondag wist Michiel van der Heijden uiteindelijk de beslissende versnelling te plaatsen in de laatste ronde. Hij haalde daarmee opnieuw het nationale tricot binnen in zijn eerste officiële jaar als eliterenner.

”Ik had een goede start maar vanaf ronde 2 was het voor mij echt afzien”, weet Van der Heijden te vertellen aan de redactie van Bikesight.nl. In een race die verschillende koplopers kende deed hij niet direct mee voor de overwinning op de dominante wijze die we van hem kennen. Hans Becking nam al snel het voortouw en in de voorste gelederen van de race meldden ook Rudi van Houts en Frank Beemer zich.
”In de laatste 2 rondes kon ik weer mee voor de eerste plaats en in de slotronde kon ik een demarrage plaatsen die resulteerde in een voorsprong. Deze trui geeft me weer vertrouwen voor de rest van het seizoen en het is natuurlijk mooi om mijn reeks kampioenschappen (al sinds de jeugd ononderbroken, red.) voort te kunnen zetten”, besluit Van der Heijden.

Van der Heijden graaft diep voor de overwinning. Foto: Erik van den Boogert
Van der Heijden graaft diep voor de overwinning. Foto: Erik van den Boogert

Hans Becking had lang vertrouwen in de overwinning. De laatste tijd kende hij afwisselend goede en slechte dagen maar tijdens het NK voelde het goed en behaalde hij uiteindelijk een 2e plaats. Becking: ”vanaf het begin voelde ik dat ik bergop  sterk was, flink doortrekken op de klim zelf lukte goed maar tempo houden op de top was wat lastiger. Echt een verschil maken was daardoor lastig”. Becking had ook in de slotfase van de race nog vertrouwen in de overwinning, tot Van der Heijden aansloot. ”Michiel pakte de kop voor de rockgarden en ik miste net de scherpte om nog te kunnen volgen. Maar gezien een tegenvallende eerste helft van het seizoen mag ik hier niet ontevreden mee zijn”, besluit Becking.

Rudi van Houts haalde geen voldoening uit zijn 3e plaats. ”Halverwege de race probeerde ik het verschil te maken maar mijn benen explodeerden”, meldt hij op zijn Facebookpagina. Frank Beemer finishte uiteindelijk als 4e en was daar tevreden mee, liet hij weten via Twitter. De eerste 4 renners van het NK in de elitecategorie verblijven momenteel allemaal in Italië voor het EK van komend weekend.

Het podium van de elite mannen. Foto: Erik van den Boogert
Het podium van de elite mannen. Foto: Erik van den Boogert