27, Van Houts, Rudi, Multivan Merida Biking Team, , NED
Rudi van Houts tijdens de wereldbeker in Lenzerheide, afgelopen weekend. Foto: Multivan-Merida

NIEUWEGEIN – Bondscoach Tim Heemskerk neemt over twee weken elf renners mee naar het EK in het Italiaanse Chies d’Alpago. Daarbij is de groep elite-mannen met vier coureurs het grootst: Michiel van der Heijden, Rudi van Houts, Frank Beemer en Hans Becking. 

Naast dit viertal selecteerde Heemskerk ook Anne Terpstra (elite-vrouwen), Milan Vader (belofte-mannen), Roel van der Stegen (junior-mannen), Annemarie Worst en Anne Tauber (belofte-vrouwen), Jeroen van Eck (eliminator) en Rick Koekoek (trail).

Het EK is voor de elite-coureurs het eerste moment waar ze zich direct kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Een plek in de top tien is daarvoor voldoende. Daarna kan Nederland in de Team Relay UCI punten behalen voor de Olympic Qualification Ranking, waaraan het aantal startplekken op de Spelen wordt bepaald.

Op dit moment heeft Nederland twee startplekken bij de mannen en nog geen bij de vrouwen. Om een startplek te bemachtigen, moet ons land van de achttiende naar de zeventiende plek (of beter) in het Olympische landenklassement. Dat gaat spannend worden. Onder andere Oostenrijk, Servië en Zweden hebben bijna evenveel punten als Nederland.

Het EK wordt gehouden van 20 tot en met 26 juli. De selectie voor de Team Relay wordt pas op het laatste moment bepaald.

Selectie XCO (cross-country) elite mannen
Michiel van der Heijden
Rudi van Houts
Frank Beemer
Hans Becking

Selectie XCO (cross-country) elite vrouwen
Anne Terpstra

Selectie XCO (cross-country) belofte mannen
Milan Vader

Selectie XCO (cross-country) junior mannen
Roel van der Stegen

Selectie XCO (cross-country) belofte vrouwen
Annemarie Worst
Anne Tauber

Selectie XCE (eliminator) elite mannen
Jeroen van Eck

Selectie Trial elite mannen
Rick Koekoek