VAL GARDENA – Met een gruwelijk aantal hoogtemeters per strekkende kilometer was bij voorbaat al duidelijk dat het een loodzwaar WK Marathon zou worden. En dat werd het vandaag, tijdens de Sella Ronda Hero in het Italiaanse Val Gardena. Het was man tegen man, vrouw tegen vrouw. De winnaars werden – toch wel ‘n klein beetje verrassend – Alban Lakata en Gunn-Rita Dahle-Flesjaa. Zij redden het allebei na een indrukwekkende solo.

De ultrasterke Lakata – waarvan veel kenners dachten dat hij het niet zou gaan redden op het klimparcours – ging al vroeg in de aanval. Hij reed nog even samen in een kopgroep van pak ‘m beet vijf man,  maar begon meer dan 50 kilometer voor het einde van de 80 kilometer lange wedstrijd (4700hm) aan zijn avontuur. Hij kreeg een maximale voorsprong van 2,5 minuut en hield tot het einde knap stand tegen Christoph Sauser.

15_UCI WCS_Finish Men_Gold_Lakata
Hier is geen onderschrift nodig: de beelden zeggen genoeg.

De Zwitserse mountainbikelegende bekroonde zijn allerlaatste officiële wedstrijd met een zilveren medaille, op 2 minuten achterstand van Lakata (‘The Albanator’  kwam binnen na 4.24.46 en haalde een gemiddelde van bijna 20 per uur). De Colombiaan Leonardo Paez pakte kort daarachter het brons.

Bij de vrouwen (60 km) reed Dahle-Flesjaa het hele veld op een hoop. De enige die de Noorse meervoudig wereldkampioene nog een beetje bij kon houden was de Deense Annika Langvad, die na  3,5 uur koers meer dan 3 minuten toegaf op de Noorse. De Duitse Sabine Spitz pakte op bijna tien minuten het brons.

15_UCI WCS_Finish Women
Spitz en Dahle-Flesjaa

Sanne van Paassen haalde de top 30 net niet. Op 52 minuten achterstand werd zij 31. Karen Brouwer moest meer dan een uur toegeven op Dahle en eindigde daarmee op plek 48. Op bijna 2 uur achterstand finishte Nienke Oostra op plek 71.

Volledige uitslag WK Marathon