SELVA DI VAL GARDENA – Het prachtige Sella-massief in de Dolomieten is zaterdag het toneel van waarschijnlijk een van de zwaarste WK-marathons ooit. Vanuit het Italiaanse plaatsje Selva di Val Gardena liggen er parcoursen klaar van 60 kilometer en 3400 hoogtemeters (vrouwen) en 80 kilometer en 4700 (!) hoogtemeters (mannen). Niet echt het terrein voor ons laaglanders. Dat blijkt ook uit de startlijst, waar maar twee Nederlanders op staan.

167872_8-LG-SDBij de mannen doet geen enkele landgenoot mee, bij de vrouwen staan veldrijdster Sanne van Paassen en X-terra-atlete Nienke Oostra op de entries-list. Hielke Elferink verschijnt vanwege een pittige valpartij tijdens de Black Forest Ultra Bike niet aan de start.

Bij de vrouwen is titelverdediger Annika Langvad topfavoriete. Andere kanshebbers zijn onder andere Sally Bigham, Esther Süss, Gunn-Rita Dahle en Ariane Kleinhans.

Jaroslav Kulhavy verdedigt zijn titel bij de mannen. Hij krijgt concurrentie  van onder meer Leonardo Paez, Christoph Sauser, Tony Longo, Alban Lakata en wegrenner Johan Tschopp.

Opvallend is het groot aantal Duitsers dat op de entries-list staat: 23 bij de mannen, 16 bij de vrouwen. Nederlandse deelnemers aan het WK worden niet ondersteund door de nationale wielerbond KNWU. Of dat in Duitsland wel het geval is, is op de redactie van Bikesight.nl niet bekend.