SCHLADMING – De beste klimmers komen uit Colombia. Dat bleek vandaag maar weer eens tijdens de eerste etappe van de zwaarbezette Alpentour Trophy (UCI S1). In die rit (59km/2900hm) reed Leonardo Paez (Bianchi) iedereen op grote achterstand op de langste beklimming van de dag. Het bleek voldoende om ondanks een heftige valpartij na 2 uur en 50 minuten als eerste de streep te passeren, voor zijn Italiaanse teamgenoot Tony Longo en ‘good-old’ Roel Paulissen uit België. 

csm_1_LeonardoPaez_Winner_byJul_b52d99caeb
Paez passeert in het skistadion van Schladming als eerste de streep. Foto: Juliane Wisata

Het is overigens nog maar de vraag of Paez donderdag in de tweede rit (50km/2000hm) van start kan gaan. Hij had door de valpartij flink last van zijn hand. Het is nog onduidelijk of er iets gebroken is of niet.

Beste Nederlander van de dag werd op een 32e plek Hans Becking van Betch.nl-Superior met een tijd van 3 uur en 5 minuten, vier minuten voor Giant-coureur Bas Peters (38e). Beide coureurs hadden te kampen met een lekke band. Ondanks de daardoor wat mindere uitslag, hield Becking een goed gevoel over aan de etappe.

“Ik ben hier vooral om de power terug te vinden en dat is gelukt”, vertelde hij na afloop. “Ik ging goed vooruit en zat op de eerste klim in het tweede groepje, samen met mijn teamgenoot Jiri Novak (die uiteindelijk als twaalfde finishte, red.). In de afdaling reed ik echter lek, omdat ik op een te lompe lijn iemand wilde inhalen. Vervolgens een binnenbandje gestoken, m’n wiel gewisseld in de technical zone. Daarna ben ik p klim twee iets te voortvarend mensen in gaan halen, daar kreeg ik in het slot nog de rekening voor gepresenteerd. Maar ik baal totaal niet van de uitslag, ben echt blij met het gevoel in de benen.”

Elite-vrouwen
Bij de vrouwen stond er geen maat op de Engelse Sally Bigham. Zij bleef met haar tijd van 3.27u nummer twee Christina Kolmann drie minuten voor. Hielke Elferink reed een degelijke, steady race en werd in 3.48u zevende, mede opgejut door een roze/groene lap een paar honderd meter voor haar. Anne Terpstra was daarachter de tweede Nederlandse, waarschijnlijk net binnen de top tien. De volledige uitslag bij de vrouwen is nog niet bekend, en er staan verder ook nog een uitslagen online.

Overigens had ook Bart Brentjens pech. De teammanager van Betch.nl-Superior kan een goede klassering bij de elite-masters uit zijn hoofd zetten na drie lekke banden.