EUPEN – Zeges voor Michiel Bonneux (amateurs), Jimmy Tielens (masters 30+), Kurt Tempst (masters 40+) en Ronny Geerts (masters 50+): de Belgen maakten zaterdag de dienst uit tijdens de openingsdag van Benelux-Cup in Eupen, de vierde manche in deze cross-countrywedstrijdserie.

Tegenover het geweld van onze ontketende zuiderburen op het technische, zware maar vooral bijzonder mooie parcours zette Nederland drie podiumplekken: Raymond van de Kruisweg werd derde bij de amateurs, Maikel Govaarts derde bij de masters 40+ en Patrick Molenaars tweede bij de vijftigplussers.

Alleen bij de amateurs was de strijd om de zege echt spannend. Bonneux, nummer twee Sam Malfiet en Van de Kruisweg lagen lang met elkaar in de clinch. Uiteindelijk had de winnaar een half minuutje voorsprong op de nummer twee en een minuutje op de nummer drie. “Lekker gereden, maar ik kreeg de laatste ronde kramp”, sprak Van de Kruisweg over zijn race.

In de Masters-categorieën waren de winnaars oppermachtig. Tielens won bij de dertigplussers met anderhalve minuut voorsprong op Kristof Houben en Gerrit Delfosse. Nederlands kampioen Christian de Graaff werd op de zesde plek, op krap vier minuten achterstand, de beste Nederlander. “Goh, wat rijden die Belgen hard”, pufte hij kort na zijn race.

Ook op Tempst stond bij de masters 40+ geen maat. Hij won met liefst met liefst 3,5 minuut voorsprong op Peter Douha. Govaarts gaf zelfs meer dan vijf minuten toe. Bij de vijftigplussers was de overmacht van winnaar Geerts nog groter. Hij had acht minuten voorsprong op Molenaars en reed daarom zelfs een ronde meer dan al zijn concurrenten.

ronnygeertseupen
Ronny Geerts net na de rockgarden en springbultjes op het parcours van Eupen. Foto: Jan van Stijn

Alle uitslagen en klassementen van de Benelux-Cup in Eupen zijn hier te bekijken. Morgen rijden alle andere categorieën. Voor de elite-mannen en elite-vrouwen is het een UCI-categorie 1 koers.