SINGEN – Op een razendsnel parcours in het Zuid-Duitse Singen zijn Jaroslav Kulhavy en Sabine Spitz gisteren Europees kampioen marathon geworden. Marc de Maar (Roompot) was op een negentiende plek bij de mannen de beste Nederlander, Hielke Elferink (Rent a Plant-Cannondale) met een negende plek de beste Nederlandse. 

Spitz legde de 80 kilometer lange vrouwenrace af in 3 uur en 10 minuten. Ze won de sprint van een kopgroep van zes, voor Jolanda ZNeff, Ester Süss, Gunn Rita Dahle-Flesjaa, Hildegunn Hovdenak en Sally Bigham. Elferink, die een tijdje deel uitmaakte van de eerste groep, gaf op de streep zes minuten toe. Ook Sosna Katazina en Sabine Sommer zaten nog voor haar.

Bij de mannen had Kulhavy 3 uur en 20 minuten nodig voor 98 kilometer koers. Hij rekende in de sprint af met de Duitser Sascha Weber. Twee minuten daarachter complementeerde Alban Lakata het podium. De Maar finishte op bijna 11 minuten achterstand.

Elferink (in het rood-wit-blauw) in de eerste groep, met Sally Bigham op kop. Foto: Armin M. Küstenbrück/EGO Promotion
Elferink (in het rood-wit-blauw) in de eerste groep, met Sally Bigham op kop. Foto: Armin M. Küstenbrück/EGO Promotion

Complete uitslag EK Marathon