HAVELTE – Laura Turpijn heeft zondag nog maar eens laten zien dat ze goed uit de Cape Epic is gekomen. De meervoudig Nederlands kampioene van SBJ Biketeam won de Koningscup in Havelte, door Karen Brouwer (KMC-Mitsubishi) en haar teamgenote Lizzy Witlox voor te blijven.

Turpijn stond vanwege die Epic – ze miste daardoor Berlicum – wel op de derde rij. Ze schoof echter snel op naar plek vijf en nam op het eerste brede stuk de kop over. “Reza Hormes-Ravenstijn pakte mijn wiel”, blikt Turpijn. “Ik dacht: mooi, dan kunnen we samen rijden, want dat is Havelte wel voordelig.”

turpijnwitloxbrouwerhavelte
Turpijn, Brouwer (links) en Witlox (rechts).

Dat zat er echter niet in. “Er ontstond al snel een gaatje”, gaat ze verder. “Ik kon dat uitbreiden naar ongeveer twintig seconden. Toen ben ik blijven controleren, want helemaal fris voelde ik me niet. Voor de start wilde ik het liefst terug naar mijn bed en pas tijdens het warmfietsen op de roller werd ik echt wakker. Maar ik ben happy om zo met een solo een race op mijn naam te schrijven.”

Aan het einde van dit stuk, maar daardoor niet minder onbelangrijk: voor veldrijdster Witlox was het haar eerste podiumplek in het mountainbiken en voor Karen Brouwer was het haar tweede podium van het weekend. Zaterdag schreef ze namelijk al met overmacht de SKS Bikemarathon in Sundern-Hagen op haar naam. Brouwer legde de 100 kilometer en 2200 hoogtemeters af in 4,5 af en had meer dan twintig minuten voorsprong op nummer twee Kim Saenen uit België. Derde, op bijna een uur achterstand, werd Ilona Meter van Peerkes Biketeam.

Een dag later had ze wel wat last van vermoeidheid. “Had een moeizame start, maar daarna kwamen de benen los”, zei ze.

podiumsorpetalbrouwer
Brouwer op het hoogste ’treetje’ in Sundern-Hagen.

Uitslag Koningscup Havelte

1 Laura Turpijn BEUNINGEN 3
2 Karen Brouwer HAARLEM 5
3 Lizzy Witlox EINDHOVEN 23
4 Laura van Regenmortel ANNA PAULOWNA 7
5 Linda ter Beek BAD BENTHEIM 9
6 Simone Cornelisse MIDDELBURG 26
7 Manon van Hees BERG EN DAL 32
8 Linja de Jonge OOSTERHESSELEN 41
9 Lisanne Bouwmeester APELDOORN 17
10 Daniëlle Sluijter RIJSWIJK ZH 25

Volledige uitslagen Havelte

Volledige uitslag SKS Bikemarathon Sundern-Hagen