NIEUWKUIJK – Deelnemers die tijdens de Benelux Cup in Nieuwkuijk op zondag 25 euro hebben betaald voor hun bijschrijving, krijgen 15 euro terug. Dat heeft de organisatie van de Paasbike aan Bikesight.nl laten weten. Het bijschrijfbedrag werd op de tweede dag van het evenement naar 10 euro bijgesteld, nadat over de buitenproportionele hoogte veel verontwaardiging  was ontstaan. 

podiumnieuwkuijk
Drukte op maandagmiddag tijdens de Paasbike. Foto: Bikesight.nl

André Coppers, coördinator MTB van de Belgische wielerbond en nauw betrokken bij de totstandkoming van de Benelux Cup, gaf deze week op Bikesight.nl uitleg over de totstandkoming van het bedrag én het hoe en waarom van de verlaging in Nieuwkuijk. Naar nu blijkt had hij het in het laatste geval niet helemaal bij het rechte eind. Volgens Bas van Delft van Team Brabant 2000, organisator van de Paasbike, was de 25 euro niet vastgesteld op basis van een misverstand bij de organisatie – zoals Coppers stelde –  maar was het bedrag wel degelijk door de KNWU opgedragen. “De bond heeft ons een tijdje terug laten weten dat ze willen dat alle wedstrijden hetzelfde bijschrijfbedrag hanteren. Hier hadden wij geen enkele vrijheid in”, legt Van Delft uit.  “Wij wilden gewoon tien euro hanteren, want wij hebben dat extra bedrag als organisatie niet nodig.”

In de op internet gepubliceerde reglementen staat echter dat 25 euro een maximumbedrag is dat organisatoren van wedstrijden in de Benelux Cup mogen hanteren voor bijschrijvers. Dit om met name de wedstrijden in Luxemburg, waar vaak minder deelnemers zijn en de renners gewoon zijn meer te betalen, tegemoet te komen. “Dat het om een maximumbedrag ging, was in ons overleg met de KNWU niet aan de orde. In het reglement dat wij hebben gekregen (foto bij op de redactie van Bikesight.nl aanwezig) staat gewoon dat het voor iedere wedstrijd 25 euro is. Pas op maandagochtend hoorde we in het jury-overleg dat het voortaan om een maximum adviesbedrag ging. Daarop hebben wij het bedrag aangepast voor de tweede dag van ons evenement”

Bikesight.nl heeft vanzelfsprekend contact opgenomen met de KNWU over het misverstand, maar daar was helaas niemand bereikbaar. Zoals het er nu naar uitziet (aanname voor rekening van de Bikesight-redactie) hebben de bonden in de aanloop naar de openingsmanche de reglementen bijgesteld en daar de organisatie van de Paasbike niet van op de hoogte gebracht. “Dat zou goed kunnen”, zegt Van Delft. “Maar ik denk dat we het met de terugbetaling gelukkig netjes hebben kunnen oplossen.”

Deelnemers die hebben bijgeschreven op zondag kunnen zich melden bij de KNWU.

Inschrijfgelden Pearl Izumi Benelux Cup

Houffalize (UCI C1)
Elite/belofte/junior-mannen, elite-vrouwen: 28,-|
Overige categorieën: 20,-
Bedragen zijn inclusief rekeningrijden
Bedrag voor bijschrijven wordt bepaald door organisatie (met maximum 25 euro)

Overige races (UCI C2/C3)
Elite/belofte/junior-mannen, elite-vrouwen: 20,-
Overige categorieën: 15,-
Bedragen zijn inclusief rekeningrijden
Bedrag voor bijschrijven wordt bepaald door organisatie (met maximum 25 euro)