DRUNEN – Michiel van der Heijden heeft zich gekwalificeerd voor de Europese Spelen in Baku en zal, vanzelfsprekend, ook aan de start staan van het nieuwe, grote evenement in Azerbeidzjan. 

De 23-jarige wereldkampioen bij de beloftes heeft voldaan aan de eisen van NOC*NSF. Hij is gekwalificeerd op basis van een tiende plaats op de UCI-ranking op 31 december 2014. De mountainbikewedstrijd van de Europese Spelen wordt verreden op 13 juni, de dag na de openingsceremonie. De wedstrijdaccommodatie voor het mountainbiken tijdens Baku 2015 is Mountain Bike Velopark, een tijdelijke venue met een capaciteit van 1900 toeschouwers.

Scott-Odlo 2015 Stellenbosch Shoot
Van der Heijden in zijn nieuwe kleding. Foto: Scott-Odlo

De Brabander, dit jaar voor het eerst elite-coureur, zal de enige Nederlandse mountainbiker zijn die meedoet in Baku.  Nederland heeft geen startplek verdiend bij de vrouwen en nog één vrije plek bij de mannen. Om die te verzilveren was een top 12 plek op de UCI-ranking op 31 december noodzakelijk, of twee top acht klasseringen in een UCI World Cup. Geen enkele andere coureur heeft daar aan voldaan of kan daar nog aan voldoen. In 2015 telt namelijk maar één World Cup als kwalificatiemoment en in 2014 is geen enkele Nederlander een keer in de top acht gefinisht.

Van der Heijden rijdt zondag in het Zwitserse Rivera zijn eerste wedstrijd voor zijn nieuwe team Scott-Odlo. Hij zal in de Gara d’apertura Monte Tamaro (UCI C2) vergezeld worden door zijn teamgenoot Nino Schürter.