ELGIN – Net als in de proloog zijn Hielke Elferink en haar Zwitserse teamgenote Milena Landtwing vandaag in Elgin de tweede etappe van de Absa Cape Epic (92km/2300hm) als derde geëindigd. Het duo was in eerste instantie vierde, maar schoof op nadat Ariane Kleinhans en Annika Langvad een tijdstraf van een uur kregen. Het leidende duo kwam opnieuw als eerste over de streep, maar had een kortere route genomen.

Ook Rudi van Houts en José Antonio Hermida finishten, net als gisteren, op de derde plek. Het duo van Multivan-Merida gaf zes minuten toe op de etappewinnaars van Songo-Specialized (Christoph Sauser/Jaroslav Kulhavy) en 3,5 minuut op Topeak/Ergon (Alban Lakata/Kristian Hynek). Daardoor zakte het Nederlands/Spaanse team wel een plekje in het klassement, van drie naar vier.

Bij de Masters kwamen Bart Brentjens en Abraao Azevedo als tweede binnen, in vrijwel dezelfde tijd als hun uitdagers Nico Pfitzenmaier en Robert Sim. Het tweetal van Betch.nl-Superior behoudt daardoor de blauwe leiderstrui. Voor Daniel Gathof en Laura Turpijn is als team de Cape Epic over. Gathof was vandaag te ziek om te starten en de meervoudig Nederlands kampioene reed de etappe alleen, vanzelfsprekend buiten mededinging.

Tijdstraf
Elferink was al tevreden met de vierde plek die ze met Landtwing in eerste instantie had bemachtigd. “Na de pechdag van gisteren ging het vandaag weer goed”, zei de Nederlands marathonkampioene. “Vanaf het begin eigen tempo gereden. Eerst op positie vijf, later op vier. De achterstand op plek twee en drie werd steeds kleiner omdat het langzaam maar zeker beter ging en we steeds meer tempo konden maken. Uiteindelijk was het gat ongeveer 3 minuten. Jammer, maar wel tevreden mee. Het parcours super. Veel mooie snelle singletrails en korte klimmen. Een vijfuurs xc-race eigenlijk.”

elferinkepicetappe2
Het podium bij de vrouwen, met rechts Elferink en Landtwing.

In het algemene klassement staat het tweetal nu op de vijfde plek, kort achter het gestrafte team van RECM Specialized. Nieuwe klassementsleiders zijn Jenny Stenerhag en Robyn Lee de Groot, zij wonnen vandaag ook de rit. Sanne van Paassen en Jolien Janssen staan op de elfde plek, nadat ze in de etappe van vandaag op 35 minuten achterstand als negende finishten.

Sterke start Topeak
Van Houts  en Merida hadden te kampen met de wind én een losgeslagen Topeak-Ergon team. “Lakata en Hynek wilde er duidelijk een zware dag van maken en pakten samen met Songo al op de eerste klim een voorsprong”, keek hij terug. “We bleven in eerste instantie op ongeveer dertig seconden hangen, maar daarna kwam de wind. We werkten goed samen met Karl Plat en Urs Huber van Bulls, maar toch liep onze achterstand op. Dat was jammer, maar wel weer een mooie derde plek.”

Songo-Specialized blijft leider, Bulls staat nu tweede (+6.44), Topeak-Ergon derde (+6.56) en Multivan-Merida vierde (+7.31). Het gat met nummer vijf Novus OMX Pro (Fabian Giger en Martin Guljan) is al groot: 20.40 op de eerste positie.

Erben!
Schaatsheld Erben Wennemars en Rob Harmeling lijken steeds beter in hun ritme te komen. Het duo finishte vandaag voor het eerst in de top twintig bij de Masters. Met hun tijd van 5 uur en 14 minuten gaven ze krap veertig minuten toe op de etappewinnaars en werden ze achttiende.

absacapepicetappetwe
Prachtige beelden van de tweede etappe. Foto: Absa Cape Epic

Alle uitslagen en standen Absa Cape Epic