ELGIN – Rudi van Houts en José Hermida hebben zich maandag in loodzware eerste etappe van de Absa Cape Epic prima staande gehouden. Het duo van Multivan-Merida, dat met een behouden rijstijl mikt op een goede eindklassering eindigde in de 113 kilometer lange rit naar Elgin als derde en neemt die positie nu ook in in het algemene klassement. De dagzege was voor Christoph Sauser en Jaroslav Kulhavy (Songo-Specialized), voor het team van Bulls (Karl Platt en Urs Huber).

rudivanhoutscapeepic
Van Houts en Hermida passeren de finish in Elgin

Bij de Masters stelden titelverdedigers Bart Brentjens en Abraao Azevedo (Betch.nl-Superior) na hun tweede plek in de proloog orde op zaken. Het duo won de etappe met meer dan drie minuten voorsprong op het Zuid-Afrikaanse duo Nico Pfitzenmaier en Robert Sim en nam daarmee de blauwe leiderstrui over.

In de vrouwenrace lukte het Hielke Elferink en Milena Landtwing net om hun derde plek van gisteren een passend vervolg te geven. Het Nederlands/Zwitserse tweetal had te kampen met pech en werd in de door Ariane Kleinhans en Annika Langvad gewonnen etappe zevende, met een achterstand van bijna driekwartier.

Tevreden
Van Houts was erg content met de eerste podiumplek van in de Cape Epic van dit jaar. “We hebben er echt een heel goede finale uit weten te persen”, zei hij.

Dat deden Van Houts en Merida nadat ze na de tweede lange beklimming en afdaling de aansluiting met de kop van de koers verloren. “Het tempo lag in het begin heel hoog”. keek Van Houts terug. “Op de eerste klim bleef alles bijelkaar. Op de tweede klim hebben we het tempo strak gehouden, toen viel alles ook uit elkaar. Helaas moesten we even stoppen om een lint uit het achterwiel van José te halen, waardoor Songo en Bulls bij ons weg konden rijden. Daarna zijn we ons eigen tempo gaan rijden en dat ging super goed.”

Pech
Bij Elferink en Landtwing zat het niet mee. “Een dag voll scheisse”, vatte de mountainbikester van Rent a Plant/Cannondale de etappe samen. “We waren met Alice Pirard en Esther Süss aan het strijden om plek drie, toen Milena lek reed. We hebben er meteen een plug in gedaan, maar even later reed ze weer lek. Toen ging er een binnenband in, maar die ging ook lek. Daarna bij de materiaalpost van wiel gewisseld. Uiteindelijk vier keer stil gestaan.”

Elferink relativeerde het voorval meteen. “Jammer. Toch viel de uitslag ons nog mee. Ach, de ene dag gaat het super, de andere dag minder.”

Jolien Janssen en Sanne van Paasssen (Lovechock-Specialized) finishten als elfde.

Buikgriep
Daniel Gathof, de Duitse partner van Laura Turpijn, kampt met buikgriep en dat zorgde ervoor dat het duo van Meerendal – vijfde in de proloog – in de eerste lange rit geen potten kon breken. Ze werden op een uur achterstand vijftiende. “Fingers crossed”, zei Turpijn. “Ik hou me hart vast of we morgen samen zullen starten.”

De eerste 25 klimmende kilometer gingen nog wel volgens de veelvoudig Nederlands kampioene. “Bovenop voelde Daniel zich al minder. Alles wat in zijn lichaam zat, zat dwars en kwam er weer uit. En dat met nog 80 kiometer te gaan en regen. We hebben de finish gehaald, maar het ging erg langzaam.”

Erben!
Erben Wennemars en Rob Harmeling gaan nog steeds steady bij de Masters. Sterker nog, na hun 25e plek in de proloog deden ze het in de eerste rit in lijn zelfs nog een stukje beter: 23e. Wennemars en Harmeling gaven 52 minuten toe op Brentjens en Azevedo.

Alle resultaten en klassementen eerste etappe Cape Epic