LEFKARA – Dat Bart Brentjens met  Grant Ferguson een groeibriljant in zijn Betch.nl-Superior-team heeft, dat werd vorig seizoen al een paar keer duidelijk. In de tweede etappe van de Cyprus Sunshine Cup liet de Brit vandaag nóg maar eens zien wat hij in zijn mars heeft.  Ferguson eiste verrassend de dagzege voor zich op, door na een late aanval de Braziliaan Henrique Avancini en de Fransman Stephane Tempier enkele seconden voor te blijven. Ook bij de vrouwen eindigde Betch.nl-Superior op het podium. De Francaise Margot Mosschetti werd derde, achter Annika Langvad en Jolanda Neff.

"peloton"
Het peloton van de Cyprus Sunshine Cup. Foto: Armin Küstenbrück/EGO-Promotion

In de 55 kilometer lange rit rond Lefkara deed ook Hans Becking, ook van Betch.nl-Superior, het prima. Hij werd na 1 uur 52 minuten koers net als gisteren in de proloog veertiende, op slechts 2,5 minuut achterstand van de winnaar. “Alles lag er dicht bij elkaar”, keek Becking terug. “Het ging goed. Ik was de hele rit in achtervolging op de kopgroep en daarbij iets teveel kopwerk gedaan. Daardoor moest ik op de laatste klim er nog een paar laten rijden. Anders had de top tien er ingezeten. Het ging echter extreem hard vandaag, er zat geen seconde rust in.”

Verbaasd
Ferguson plaatste zijn aanval in de laatste 400 meter van de laatste, vier kilometer lange klim. “Ik moest gaan, en waarom ook niet”, sprak de Brit na afloop lachend. “Ik ben verrast dat ik het ook tot het einde vol kon houden.”

"Ferguson"
Ferguson tijdens de tweede etappe. Foto: Armin Küstenbrück/EGO-Promotion

Overige Nederlanders en algemeen klassement
Achter Becking finishte Milan Vader net als gisteren op de 29e plek (1.57).  Jeroen Boelen werd met zijn tijd van 2.04 57e, Wiebe Scholten met 2.08 66e. In het algemene klassement blijft de Zwitser Florian Vogel dankzij zijn ijzersterke proloog de leider. Ferguson staat tweede, Tempier derde. Becking vinden we terug op plek veertien als beste Nederlander.

Elite-vrouwen
Bij de vrouwen waren de verschillen een stuk groter. Langvad won met anderhalve minuut voorsprong op Neff en Moschetti moest bijna drie minuten toegeven. Anne Terpstra eindigde als dertiende, twee plekken hoger dan gisteren, maar moest wel meer dan dertien minuten toegeven op Langvad, die de leiderstrui overnam van Neff.