CORDOBA – Na de pech van gisteren is na vandaag het klassement van de Andalucia Bike Race helemaal om zeep voor Rudi van Houts. Tijdens de vierde etappe gaf zijn teamgenoot José Antonio Hermida er al na een minuut de brui aan vanwege ziekte. De renner van Multivan-Merida reed de etappe wel nog in zijn eentje uit en kwam als vijftiende renner over de streep.

“José zat al een paar dagen tegen ziekte aan te hikken”, verklaart Van Houts op zijn website. ” De kans dat hij vandaag de etappe uit zou fietsen was dan ook klein. Ik ben daarom maar met armstukken aan gestart met de intentie er een mooie training van te maken. Toen José in de remmen kneep ben ik op een mooi tempo doorgefietst en heb ik ondanks de tegenslag ook genoten. Vandaag was namelijk een erg mooie etappe en zonder de druk van het klassement heb ik echt van de prachtige trails genoten. Het ging verrassend goed en halfweg de wedstrijd heb ik mijn armstukken uit gedaan en ben ik groepjes in gaan halen.”

hermidavanhoutsandalucia
Hermida (en op de achtergrond Van Houts) tijdens de eerste etappe. Foto: Andalucia Bike Race

Van Houts hield een dubbel gevoel over aan de rit van 50 kilometer en 2000 hoogtemeters. “Het is natuurlijk flink balen dat José ziek is en ik hoop dat hij snel hersteld. Maar het is ook fijn om te merken dat de benen echt goed zijn.”

De mountainbiker uit Luyksgestel finishte na 2 uur en 26 minuten kort achter Karl Platt en Stefan Sahm van Team Bulls, die zevende in de daguitslag werden. De dagze ging met een tijd van 2 uur een 22 minuten naar Luis Leao Pinto en Pedro Romero van Extremadura. Zij blijven Liberty Seguros (Tiago Oliveira/David Luiz) en Topeak-Ergon (Alban Lakata/Kristian Hynek) net voor.  Liberty Seguros houdt de leiding in klassement.

Voor Multivan-Merida was het een echte pechdag: ook Thomas Litscher gaf ziek op. Zijn ploegmakker Ondrej Cink reed, net als Van Houts, de etappe uit. Of Cink en Van Houts morgen weer van start gaan, bepaalt het team woensdagavond.