In het verleden hoefde ik er nooit lang over na te denken. Regen? Dan ging de geplande training niet door. Zeker niet als het met bakken uit de lucht kwam en een temperatuur amper boven nul. Things have changed. Niet alleen ben ik er langzaam maar zeker achter gekomen dat trainen in slechte omstandigheden soms ook lekker kan zijn (zeker als het achter de rug is), ook heb ik voor echt onmogelijk slechte weersomstandigheden een rollertrainer gekocht. Iedere fanatieke fietser weet echter: langer dan een uur zweten op dat ding is mentaal bijna onmogelijk en twee keer in de week jezelf binnen afbeulen is eigenlijk al één keer in de week te veel.

Daarom was ik blij dat de webshop Bikester.nl (winkels in heel Europa) aan het begin van deze winter een fietsregenbroek en een setje overschoenen van Endura toestuurde. Want trainen in de regen kan dan wel eens prettig zijn, met goede kleding is het natuurlijk nog leuker. Of ja, dat moest ik wel nog even proefondervindelijk vaststellen. Dat deed ik afgelopen (regenachtige) maanden tijdens een aantal barre trainingen.

Endura Superlite Overtrousers
endura_superlite_waterproof_overtrousers De Superlite regenbroek van Endura kost bij Bikester 84,99 euro en wordt bij een verzending van boven de vijftig euro gratis naar je opgestuurd. Gewoon, op tijd binnen en netjes verpakt, zoals dat tegenwoordig bij de meeste webshops het geval is. De broek is zwart aan de buitenkant en wit aan de binnenkant en het materiaal is ademend nylon. Dat materiaal ‘voelt’ goed van kwaliteit aan, en de afwerking is overal netjes.

Het is natuurlijk geen fietsbroek zoals je die koopt bij pak ‘m beet de Hema. Bij de pasvorm is rekening gehouden met de houding van een fietser, er is extra stevig materiaal aangebracht op het zitvlak én bij de enkels zit een lange rits, zodat je de broek makkelijk over je schoenen kan aantrekken. Daarnaast heeft de broek flappen met klittenband om de broek strakker om je enkels te kunnen trekken. Zo komt hij tijdens het trappen niet tussen ketting en kettingblad. De broek heeft geen bretels zoals normale een normale fietsbroek, maar wel een elastiek om je middel. Daarnaast zit er aan de achterkant een klein opbergvakje (ter grote van een flinke smartphone), dat je kunt afsluiten met een ritsje. Ook heeft de broek nog een flinke reflecterende strip.

Endura Dexter Overschoenen
De Dexter overschoenen van Endura bestel je bij Bikester voor 29,99 euro. De schoenen zijn net als de broek zwart en van water- en winddicht materiaal. De onderkant is van zachtere stof. Alles is aan elkaar gestikt en niet ‘gelijmd’, zoals je dat bij sommige overschoenen nog wel eens ziet. Er loopt naad over de gehele bovenkant. In de zachtere stof aan de onderkant van overschoenen zijn vanzelfsprekend openingen gemaakt voor de zolen van je mountainbikeschoen. Die zijn extra omzoomd ter bescherming. Aan de achterkant bevindt zich een rits om de overschoenen aan te kunnen doen en een klittenband-flap om over de rits heen te bevestigen. Daarop zit een reflecterende strip.

Voor het fietsen
De eerste rit met zowel de overschoenen als de regenbroek doe ik op een regenachtige dag in december. De temperatuur is een graad of drie en een gestaag vallende motregen daalt neer in mijn vaste trainingsgebied. Het aandoen van de regenbroek gaat zonder problemen: met de ritsen (tot aan de knieën) open is instappen met schoenen aan een fluitje van een cent. Ik ben 1.80 m en heb gekozen voor maat L. Die maat is goed, al kan de lengte maar net. Met de drie flappen trek ik regenbroek goed om mijn enkels heen, daarnaast span ik het elastiek om mijn middel goed aan en doe ik mijn mobiele telefoon met een plastic zakje eromheen in het vakje achter in mijn broek.

endura-dexter-overshoes-2

De overschoenen aandoen gaat wat moeilijker. Ik heb Pearl Izumi-schoenen maat 45 en de wat stugge overschoenen (maat L) krijg ik maar moeizaam over mijn schoenen heen getrokken. Als ze eromheen zitten, zitten ze wel mooi strak. Bij de neus steekt er een klein puntje uit, maar dat is niet heel erg storend. Het ritsje gaat goed dicht, de klittenband is van het type erg sterk en er zit een mooi lipje aan om ze strak dicht te kunnen trekken. Eenmaal aangetrokken ziet het er best nog gesoigneerd uit, voorzover dat bij overschoenen het geval kan zijn.

Tijdens het fietsen
Ik besluit eerst een uurtje over de weg te fietsen om te wennen aan met name de fietsbroek. Ik heb vanzelfsprekend ook een regenjack (Vaude) aan, daaronder een normaal shirt en broek met lange mouwen en een ondershirt. Ook heb ik een buff om mijn nek en goede winterhandschoenen aan. Als ik op mijn zadel ga zitten constateer ik dat het achterzakje weinig nut heeft: ik ga op mijn telefoon zitten. Het verder ophijsen van de broek gaat niet, dus ik doe mijn smartphone snel in de achterzak van mijn shirt.

endura-dexter-overshoesHet fietsen zelf is van minuut een net zoals anders. Ik krijg het na een paar minuten even heel erg warm, maar daarna heerst er onder mijn regenkleding een comfortabel klimaat waar bij deze temperatuur lekker in te fietsen is. Ook een fijne constatering: de regenbroek maakt geen extra geluid bij het bewegen van je benen, zoals veel regenbroeken dat wel doen. Hij blijft, ondanks het ontbreken van bretels, blijft hij goed zitten. Daarom ‘vergeet’ je al snel dat je de regenbroek aan hebt. De regen druppelt ook mooi van de broek af.

Ik vermaak me wel en ik besluit nog een uurtje het bos in te duiken. Mijn fietsmateriaal heeft het zwaar te verduren, maar ik zelf heb nergens last van. Ik hou mooi een droge kont en net als de regen glijdt ook de meeste modder van de broek af. Tijdens het laatste half uurtje over de weg terug krijg ik echter wel last van natte en daardoor koude voeten. De rest van mijn lichaam is voor mijn gevoel echter kurkdroog. Als ik thuis alles weer aan het uittrekken ben, kom ik erachter dat dat niet helemaal waar is. Mijn voeten zijn zeiknat, maar de rest van mijn kleren ook. Ik heb goed gezweet, maar zo voelde dat onderweg niet aan. Mijn regenkleding heeft me al die tijd perfect warm gehouden.

endura-in-actie
De regenbroek en overschoenen van Endura onderweg. Voor diegene met oog voor detail: of ik mijn bidon in mijn handen had tijdens het maken van de foto of helemaal was vergeten, ik weet het niet meer ;). Foto: Bikesight.nl

De volgende ritten
In de weken daarna draag ik de overschoenen bijna elke rit, de regenbroek iets minder vaak: een paar keer bij een  ritje op de weg en een paar keer in het bos, telkens bij temperaturen rondom het vriespunt en natte omstandigheden. De broek bevalt elke keer prima, zeker die ene keer op de weg met een grotere groep. Waar veel van mijn fietsmaten klagen over de kou, heb ik eigenlijk, behalve van mijn voeten, nergens last van. Na elke keer heb ik de broek gewassen volgens de voorschriften. Hij wordt zonder problemen schoon en toont nog geen enkele slijtage.

Met de overschoenen heb ik minder plezier. Sommige stiksels beginnen redelijk snel los te laten. En zoals dat bij veel overschoenen het geval is slijt door het lopen de onderkant ook vrij snel. Maar het belangrijkste: ze houden mijn voeten in regenachtige omstandigheden niet droog en dus ook niet warm. Elke keer als ik met mijn regenbroek fiets, zijn mijn koude voeten de remmende factor om het ritje te verlengen.

Conclusie

Endura Superlite Overtrousers
Voor de prijs van iets net geen negentig euro koop je een kwalitatief goede en fijne regenbroek die doet waar hij voor gemaakt is: de kou en regen van je benen afhouden. Gecombineerd met een regenjack, winterhandschoenen en overschoenen kun je eigenlijk met elke weersomstandigheden gaan trainen. Maar is in Nederland zo’n regenbroek een meerwaarde in je fietsgarderobe? Dat zul je zelf moeten bepalen. Ik denk dat met name de bikers die elke dag door weer en wind naar hun werk fietsen veel aan een dergelijke regenbroek kunnen hebben. Andere zullen  ‘m ‘s winters in totaal misschien vijf keer aandoen. In een zomerse stortbui of tijdens koersen (bijvoorbeeld regenachtige marathons) lijkt de regenbroek me iets teveel van het goede, vanwege te warm. Dan is een korte regenbroek of het goed invetten van de benen vaak voldoende. Aan de andere kant ga ik hem ook zeker in die omstandigheden uittesten: je doet de fietsbroek namelijk in no-time weer uit en kunt hem klein opvouwen.

Bikesight.nl Eindoordeel 8/10
Prima regenbroek tegen een prima prijs. Minpuntje: de achterzak met rits die onbruikbaar is tijdens het fietsen.

Endura Dexter Overschoenen
De Dexter overschoenen komen in de natte vrieskou simpelweg te kort. Ze zijn vrijwel winddicht, maar zeker niet bestand tegen grote hoeveelheden water. Daarnaast laat  de kwaliteit van de stiksels voor een product dat intensief gebruikt wordt te wensen over.  Het wil niet meteen zeggen dat het superslechte overschoenen zijn. De Endura Dexter zal het namelijk prima doen in slecht lente- en herfstweer. Maar heb je buiten je Endura Superlite Overtrousers nodig, kies dan voor een paar andere overschoenen.

Bikesight.nl Eindoordeel 5/10
Overschoenen komen tekort in echt heftige omstandigheden, maar zijn oké voor lente en herfst. Kwaliteit van stiksels is niet super.