SITTARD – Ze werd verkozen tot Mountainbikester van het Jaar en is ze ontzettend blij mee. Over het antwoord op de vraag waar ze het meest blij mee was in 2014 moet Anne Terpstra echter even nadenken. “Ik denk met dat ik op alle fronten een stukje beter ben geworden”, zegt ze na wat seconden bedenktijd. “Ik ben niet een type renner dat op een onderdeel uitblinkt, maar ik ben redelijk allround. Dat betekent dat ik me ook op overal op moet blijven ontwikkelen. Ik heb het gevoel dat ik dat het afgelopen jaar heb gedaan.”

anneterpstrathorstenberswordt
Anne Terpstra krijgt haar Award uitgereikt uit de handen van oud-bondscoach Leo van Zeeland. Foto: Thorsten Berswordt

Dat ze allround is, blijkt uit haar prestaties van het afgelopen seizoen. Terpstra werd Nederlands kampioene cross-country, Nederlands kampioene xc-eliminator én eindigde ook op het NK-Marathon op het podium (brons). Als ze er echter één prestatie moet uitkiezen, kiest ze niet voor een van haar nationale titels. “Ik heb het beste gevoel over gehouden aan de wereldbeker in Albstadt. Dat weekend liep echt super”, zegt Terpstra, die in Zuid-Duitsland 4e werd in de eliminator (en dus de finale haalde én op het podium stond) en 24e in de cross-countryrace. “En van dat brons op het NK Marathon, daar baal ik wel van. Had ook daar graag goud gepakt. Drie keer goud, dat was heel bijzonder geweest.”

Dit jaar reed Terpstra naast het WK (41e) en het EK (26e) alleen de Europese wereldbekerwedstrijden. Daar gaat volgend jaar verandering in komen: Terpstra stapt over van Betch.nl-Superior naar Van der Heide-Kenda en krijgt bij haar nieuwe team ook de kans aan de overzeese World Cups deel te nemen. “Dat was de voornaamste reden om de overstap te maken”, zegt ze.

Want Terpstra heeft het meedoen aan de wereldbekers nodig om weg naar haar ultieme doel: de Olympische Spelen in Rio 2016. Kwalificatie zal geen sinecure worden. De eisen van het NOCNSF zijn streng én Nederland heeft waarschijnlijk maar één startplek. “Met de plannen van Marianne Vos zal het er niet makkelijker op worden”, beseft Terpstra. “Maar ik heb er alle vertrouwen in dat ik het kan halen. Daar ga ik dan ook vol voor.”