WIJK AAN ZEE – Richard Jansens entree in het beachbiking-wedstrijdcircuit is er een om U tegen te zeggen. De coureur van Imming/De Zeeleeuw, veldrijder van origine, reed nog niet zo lang geleden zijn eerste strandrace en won afgelopen zondag al zijn tweede race. Na zijn overwinning in De Panne kwam Jansen ook in de MTB BeachBattle in Wijk aan Zee als eerste over de streep. Jansen bleef in de eerste editie van ‘de meest spectaculaire strandrace van Nederland’ KMC-coureur Ramses Bekkenk voor.

Of het ook daadwerkelijk de meest spectaculaire strandrace van Nederland, dat valt natuurlijk de betwisten, maar dat er in Wijk aan Zee een mooi en vooral zwaar parcours ligt, dat is duidelijk. De weersomstandigheden (harde wind, kou) maakte het een race voor bikkels. De kenners weten dan dat Bekkenk op zijn best is. Hij vond in ‘nieuwkomer’ Jansen een compagnon. Achter het tweetal zorgden Bram Rood (teamgenoot van Bekkenk) en Bram Imming (teamgenoot van Jansen) er mede voor dat de twee niet meer werden teruggepakt.

bekkenkjansenbeachbatterobduin
Bikkelen op het strand. Bekkenk doet het kopwerk, voor Jansen. Foto: Rob Duin.com

Ronan van Zandbeek, die onlangs zijn eerste strandrace won, liet opnieuw zien dat hij prima in vorm is en werd derde, net voor Thijs Zonneveld, Rood en Sebastian Langeveld.

“Na de ‘Crocodile Trophy’ (meerdaagse in Australië, red.) heb ik even gas terug genomen”, sprak Bekkenk na afloop. “Desondanks gingen de eerste strandraces nog niet eens zo slecht. Op Texel gooide helaas pech roet in het eten want daar ging het alweer erg goed. Vandaag was ik echter weer een stapje verder en kwam al vrij snel op kop te rijden met Janssen. Dat ik dan in de sprint geklopt wordt is niet zo verassend gezien mijn sprint capaciteiten maar het belangrijkste voor mij was de bevestiging dat de vorm groeiende is.

Ook Alieke Hoogenboom is op haar best op de zwaardere parcoursen en dat bewees ze zondag met een knappe overwinning. Hoogenboom finishte met meer dan een minuut voorsprong op Laura van Regenmortel en meer dan acht op Nederlands kampioene Pauliena Rooijakkers.

De volledige uitslagen van de MTB BeachBattle zijn hier te bekijken.