TEXEL – De eerste editie van de Texel MTB Strandrace bij Paal 17 is een prooi geworden voor Bram Rood. De Nederlands marathonkampioen van KMC-Koga won in de tweede race van de Lotto KNWU Strandracecompetitie de eindsprint van vluchtmakkers Ronan van Zandbeek (tweede), Robbert de Nijs (derde) en Jasper Ockeloen (vierde). De Belg Maarten Himpens werd op krap een half minuutje achterstand elfde, maar blijft wel leider in het algemeen klassement .

De race op Texel was een zware, met op sommige stukken erg slecht zand en meerdere strand op- en afgangen. Tot aan het tweede keerpunt bleef een grote groep bijelkaar. Bij de sprint het strand op viel vervolgens de slag. Jorrit Lind en Van Zandbeek hadden een klein gat en Rood, De Nijs en Ockeloen reden vlak daarachter. Het duurde tot vlak tot het volgende punt waar het strand verlaten moest worden totdat het drietal het gat tot het leidende duo had gedicht.

Bij die strandafgang moest Lind lossen en bij de strandopgang had Rood wat problemen met zijn pedaal. Hij moest een klein gaatje laten, maar sloot wel weer aan. Het viertal bleef vervolgens bij elkaar tot de laatste vijfhonderd meter. Ockeloen waagde in het losse zand als eerste de sprong. De Nijs en Van Zandbeek volgden, maar Rood koos voor een andere route. Hij nam een kleine omweg, bleef daardoor langer op het harde zand en kon zo de rest kloppen.

IMG_1745
Ockeloen gaat als eerste in de laatste meters. Links van Zandbeek, rechts De Nijs, op de achtergrond Rood (en een aantal dames). Foto: Wim Lemmers
IMG_1746
Rood neemt een andere lijn en wint daardoor. Rechts Van Zandbeek. Foto: Wim Lemmers

“Het gaatje dichtrijden op het laatste stuk koste veel moeite”, zei Rood na afloop. “Daar moest ik echt even van bijkomen. Vervolgens hebben we goed samengewerkt, omdat de verschillen maar klein waren. Mijn keuze om langer op het strand te blijven bleek gelukkig de juiste.”

Nummer drie De Nijs (lees zijn hele verhaal hier) twijfelde in de laatste honderden meters over welke lijn hij moest nemen. ” Of startroute of meer diagonaal richting de finish, bij de laatste moest je echter langer door het mulle zand”, vertelt de mountainbiker uit Warmenhuizen. “Samen met Ronan en Jasper koos ik de diagonale route en Bram bleef langer langs de vloedlijn. Jasper viel snel stil maar Ronan was buiten bereik en Bram kwam langszij. Na 150 meter ploeteren en met het zuur tot aan mijn oren plofte ik kapot neer in het zand. Een stuk beter dan de vorige race, dus ik ben er heel erg tevreden mee.”

In het algemene klassement staat Maarten Himpens nog net voor Bram Rood. Volgens onze berekeningen is het verschil tussen beide renners nu elf punten (2095 om 2084). Derde staat (onder voorbehoud) Van Zandbeek (2067), vierde Thijs Zonneveld (2046).

Knetemann wint bij de vrouwen
Bij de vrouwen won Roxanne Knetemann. Zij bleef Jessica Glasbergen (basis-licentie) zes seconden voor. Klassementsleider Pauliena Rooijakkers finishte als derde en behielde daarmee de gele leiderstrui.

Uitslag Strandrace Texel
1. Bram Rood
2. Ronan van Zandbeek
3. Robbert de Nijs
4. Jasper Ockeloen
5. Thijs Zonneveld
6. Ramon Sinkeldam
7. Stefan Vreugdenhil
8. Jeroen Boelen
9. Sven Broekaart
10. Bram Imming

Vrouwen
1. Roxanne Knetemann
2. Jessica Glasbergen
3. Pauliena Rooijakkers
4. Nina Kessler
5. Laura van Regenmortel
6. Iris Slappendel
7. Nienke Brandt
8. Alieke Hoogenboom
9. Esther van Veen
10. Mirjam de Bruijn

Volledige uitslag tweede race Lotto KNWU Strandraces

Voorlopige tussenstand mannen
1. Maarten Himpens 2095
2. Bram Rood 2084
3. Ronan van Zandbeek 2067
4. Thijs Zonneveld 2046