EIJSDEN – Chaos. Qua wedstrijdverloop spande afgelopen zondag tijdens het NK Marathon in Eijsden de beloftes de kroon. Tegen het einde van de modderrace had zo’n beetje elke favoriet te kampen gehad met pech en wisten de mannen die wel nog in koers waren niet meer op welke positie ze rondreden. “Ik heb pech gehad, lang stilgestaan. Denk dat ik  het podium niet gehaald heb”, zei Thijs Zuurbier kort na de race in de kleedkamer. Mede op advies van de redactie van Bikesight.nl ging Zuurbier toch nog even bij de jurybus kijken. En maar goed ook, want daar bleek dat de 20-jarige renner van Van der Heijde-Kenda had gewonnen, voor Koen van de Ven (SBJ) en Bas van der Kooij. 

“Ja, ik was totaal verrast”, liet Zuurbier, afgelopen zomer ook al Nederlands kampioen XC, later weten. “Ik dacht eerst dat het niet klopte. Maar ik ben hier blij mee, mooi om de dubbel te pakken. Maar ik baal er wel van dat ik de kopgroep heb moeten laten gaan.”

zuurbierNKMarathon
Zuurbier op het hoogste treedje van het podium. Foto: Van der Heijde-Kenda

Daarin was Zuurbier niet de enige. Samen met zijn concurrenten Bart Classens en Robbert de Nijs (MPL-Specialized) reed Zuurbier in het eerste deel van de koers als enige beloftes in de kopgroep van de wedstrijd. Eerst was het De Nijs die een lekke band kreeg, die niet meer gerepareerd kreeg en het strijdtoneel moest verlaten. Vervolgens sloeg het noodlot toe bij Classens: hij had een gebroken lager in zijn achterwiel, waardoor in zijn ketting in een afdaling vastsloeg. De coureur van Sforz-Racingteam ging hard onderuit en moest noodgedwongen opgeven.

Op dat moment zat Zuurbier als enige belofte nog in de uitgedunde kopgroep. Het duurde echter niet lang voordat ook hij te kampen kreeg met pech. Eerst reed een concurrent zijn achterderailleur krom, niet lang daarna brak als gevolg daarvan zijn ketting. “Ik baalde echt enorm, vooral omdat het zo lekker ging”, zei de inwoner van Julianadorp.

Zuurbier had zelf wel een powerlink bij, maar geen kettingpons. Het duurde lang voordat hij die bemachtigde. “Ik ben eerst naar boven gelopen, vervolgens weer afgedaald naar beneden. Niemand had echter een pons voor me. Totdat de teammanager met de auto aan kwam rijden. Hij had ook niks, maar toen schoot me te binnen dat mijn eigen tas in die auto stond. Daar had ik alle spullen die ik nodig had inzitten. Nadat ik het gemaakt had, ben ik meteen weer volle bak gaan rijden. Het was wel erg lastig om weer op gang te komen.”

Zuurbier had op dat moment alleen Thom Bonder als eerste achtervolger voorbij zien komen. De mountainbiker van VisscherHolland leek door de pech van zijn concurrenten onbedreigd op weg naar de zege, totdat ook voor hem het noodlot toesloeg: 15 kilometer voor de streep reed ook Bonder lek. “Ik heb dat niet gezien of hem in ieder geval niet herkend”, zei Zuurbier. “In de laatste klim bij de camping reed ik Koen van de Ven voorbij. Hij dacht ook dat hij vijfde ofzo lag, maar hij lag dus op dat moment op kop.”

In de laatste kilometers reed Zuurbier onbedreigd, maar ook onbewust, naar de zege. Zuurbier: “Het was een heel avontuur.”

Uitslag NK Marathon Mountainbike Beloftes 2014
1. Thijs Zuurbier
2. Koen van de Ven
3. Bas van der Kooij
4. Joris Blokker
5. Pim van de Swaluw
6. Dave van der Kooij
7. Ritsaert Cluistra
DNF: o.a Robbert de Nijs, Thom Bonder, Bart Classens.