NUENEN – Een ouderwets duel tussen Bart Brentjens en Rudi van Houts. Waar zie je dat tegenwoordig nog? Nou, bijvoorbeeld afgelopen weekend tijdens de vierde, opnieuw zeer succesvolle, editie van de Gulbergen24 in Nuenen. De Olympisch kampioen van 1996 en Nederlands succesvolste mountainbiker van de laatste paar jaar kwamen elkaar zaterdag tegen in de 6-uursrace die tijdens het evenement werd verreden.

Nu leek het er in het begin op dat de wedstrijd een simpele zege op zou leveren voor Rudi van Houts, maar nadat de coureur van Multivan-Merida bij Brentjens was weggereden en het hem niet lukte een rondje voorsprong te pakken, werd hij door de taaie Brentjens weer bijgehaald. De twee bleven tot de laatste ronde volop in strijd, waarna het Van Houts alsnog lukte om op de lange klim van het parcours een beslissend gat te slaan, waardoor hij een extra rondje mocht rijden.

“Rudi zat ook stuk. Het was echt afzien”, liet Brentjens aan Bikesight weten. Van Houts kwam tot een totaal van 169,9 kilometer. Derde werd Rob Verhees.

vanhoutsbrentjensvandenschoor
Brentjens op kop voor Van Houts. Foto: Leon van den Schoor

24-uursrace opnieuw prooi voor Engelen
Het belangrijkste bij de Gulbergen24 is natuurlijk de 24-uursrace voor teams en solorijders. Als er ergens in Brabant een etmaal gekoerst wordt, dan kun je eigenlijk bij voorbaat al de winnaar opschrijven. Net als voorgaande drie edities won Mister 24uur Jos Engelen bij de solocoureurs. Hij legde 469,7 kilometer af en bleef daarmee Michael Grobe (438km) en Sven Henze (431km) voor.

 Het sterkste team van het weekend was het team van Bikers Heeswijk. Zij legden met zijn allen in 24 uur maar liefst 616 kilometer af. Ze reden daarmee een rondje meer dan SBJ Biketeam (2e) en De Spartaan (3e).  In de funklasse was Rubino/Ons Dorp met afstand de beste. Zij finishten voor Caspar de Haan en Schonmoeder Racing Team.  In de categorie Bedrijven bleef Sportmax de Politie en Cycletrend voor.

Klimtijdrit 
Als er een 24-uursrace gehouden wordt, dan is Engelen vaak de beste. Wordt er ergens in Nederland op een klim de tijd opgenomen, dan is Liwald Doornbos de man die je vantevoren al op kunt schrijven. De man die afgelopen april de eerste winnaar was van de BOVelo Bikesight Bergprijs, was zaterdag de snelste in de eerste Rudi van Houts Klimtijdrit. Of ja, eigenlijk was Van Houts zelf op vrijdagavond vijf seconden sneller, maar dat telde niet helemaal mee. Doornbos reed een tijd van 1 minuut 40 en was daarmee rapper dan Wil Baselmans en Ralf van Heugten.

Uitslagen Gulbergen24
De volledige uitslagenlijst van de Gulbergen24 is hier te bekijken.