APELDOORN – Hij had er toestemming voor nodig van de UCI en KNWU.  En die kreeg Michiel van der Heijden. De beloftewereldkampioen van Hafjell mocht afgelopen zondag tijdens MPL Stappenbelt Trophy, de laatste race in de Topcompetitie, bij de elites rijden in zijn regenboogtrui. De 22-jarige mountainbiker van Giant XC Pro ging echter niet met zijn handen in de lucht over de streep: achter de Belg Jonas de Backer werd Van der Heijden tweede, Bart de Vocht (ook uit België) finishte als derde.  

Voor Van der Heijden was het de eerste en enige keer dat hij de trui waar hij zo trots op is aan het Nederlandse publiek kon showen. Zijn seizoen zit erop en volgend jaar maakt hij de overstap naar de elites. “Het was daarom erg mooi om nog een keer in de trui te rijden”, zei Van der Heijden na afloop. De wedstrijd ging volgens hem ‘op zich wel lekker’. Het parcours was hem echter niet op het lijf geschreven. “Het was best een rappe ronde. Het was her en der wel wat aangepast om het technischer te maken, maar er zaten nog steeds redelijk wat snelle stukken in. Daardoor was het lastig om het verschil te maken.”

erikvandenboogertvanderheijdenapeldoorn
Van der Heijden wordt in Apeldoorn op de huid gezeten door Bart de Vocht. Foto: Erik van den Boogert

Becking in voorbereiding op NK
Achter Van der Heijden eindigde Betch.nl-Superior-coureur Hans Becking op de vierde plek. Hij reed een niet echt denderende wedstrijd, maar maakte zich daarover niet al te veel zorgen. “Ik heb de laatste twee weken hard getraind voor het NK Marathon, dus miste de frisheid en de explosiviteit een beetje”, zei de man die komende zondag in Eijsden zijn Nederlandse titel verdedigt. “Ik maakte één foutje in de voorlaatse ronde. Ik ging iets te hard een bocht door, moest uitklikken en kon niet op tijd inklikken voor de trap. Moest daardoor lomp naar beneden met maar een voet in mijn pedaal. Het gat dat daardoor ontstond kreeg ik niet meer dicht.”

Achter Becking, die het eindklassement van de topcompetitie op zijn naam schreef, eindigde Kevin van Hoovels als vijfde en Jeroen Boelen als zesde.

Terpstra wint haar thuiswedstrijd
Bij de elite-vrouwen schreef Anne Terpstra (Betch.nl-Superior) haar thuiswedstrijd op haar naam, door de Belgische Alice Pirard (Merida-Wallonie) en haar teamgenote Yana Belomoina uit Oekraïene voor te blijven.  “Wat een heerlijk gevoel”, sprak de Apeldoornse op social media. Een uitgebreider verslag van die wedstrijd volgt later. De volledige uitslagen van de tweede dag van Topcompetitie in Apeldoorn staan nog niet online.