HAFJELL – Jeroen van Eck en Anne Terpstra hebben zich respectievelijk als elfde en negende geplaatst voor de achtste finales van het WK XC-eliminator.  Van Eck kwam in Hafjell na 1:42.581 over de streep en gaf daarmee 3.505 seconden toe op de Belgische World Cup-winnaar Fabrice Mels, die met 1:39.076 de snelste tijd reed.

UCI_WCH_HAFJELL 2014De renner van MPL-Specialized hield daarmee ruim voldoende speling (ongeveer 3 seconden) over op plek 32. Achter Mels waren de verschillen klein; de Zweden Matthias Wengelin en Emil Lindgren reden de tweede en derde tijd op ongeveer 2 seconden achterstand. Mannen als Marcel Wildhaber, Ralph Näf (allebei Zwitsers) en de Argentijn Catriel Andres Soto waren een halve seconde tot een seconde sneller dan Van Eck.

Bij de vrouwen ging de kwalificatie alleen om de verschillende plekken in de heats: alle 25 deelnemende vrouwen waren vooraf al zeker van deelname aan de achtste finale. Terpstra (Betch.nl-Superior) reed een tijd van 2:02.887. Daarmee gaf ze 9.063 seconden toe op de snelste tijd van de Zweedse Jenny Risveds. Er waren zes mountainbikesters die zich duidelijk afscheidden van de rest. Naast Rissveds doken ook Linda Indergand, Kathrin Stirnemann, Romana Forchini (alledrie uit Zwitserland), Ingrid Boe Jacbosen (Noorwegen) en Lisa Mitterbauer (Oostenrijk) ruim onder de twee minuten. Ook de Italiaanse Anne Oberparleitter en de Noorse Elisabeth Sveum waren sneller dan Terpstra.

De achtste finales worden om 17.00 uur gereden. Van Eck neemt het daarin op tegen de Duitser Martin Gluth (zesde tijd) en de langzamer gekwalificeerden Max Wiklund (Zweden) en Krystof Bogar (Tsjechië, Betch.nl-Superior). Terpstra treft De Noorse Elisabeth Sveum (achtste tijd), de Australische Ellie Wale (24e) en Eri Yonamine (25e). Vanaf 17.50 uur begint de live-uitzending op Redbull.tv.