ZOETERMEER – Sinds zijn rentree in het wedstrijdcircuit, vorig jaar, eindigde hij vaak op het podium bij de amateurs. Maar de hoogste positie, die mocht Thijmen van de Vrede nog nooit beklimmen. Zaterdagochtend was het eindelijk een keer raak voor de 27-jarige mountainbiker uit Goes. Hij toonde zich de beste in de Topcompetitie in Zoetermeer. “Eindelijk heb ik mijn doel behaald, tijdens mijn laatste nationale race van het seizoen”, zegt de coureur van Beebikes-Nutswerk gelukkig. “Dat voelt natuurlijk geweldig, helemaal omdat ik net terug kom van een enkelblessure.”

Door die blessure, opgelopen tijdens het inrijden voor de Topcompetitie in Landgraaf, moest Van de Vrede in Zoetermeer redelijk achteraan starten.  Na een prima start ging hij als vijftiende het veld in, waarna hij aan een opmars begon op een modderig en zwaar parcours. “Met name op de beklimmingen kon ik veel mensen passeren”, kijkt Van de Vrede terug. “Tijdens het ingaan van de tweede ronde reed ik op de tweede plek, 30 seconden achter de Belg Jeroen van den Vijver.”

thijmenvandevrede
Het amateur-podium in Zoetermeer, met in het midden Van de Vrede.

Dat verschil bleef lang gelijk, totdat Van de Vrede zijn turbo inschakelde. Met nog twee rondes te gaan sloot hij bij de Belg aan en ging hij ‘erop en erover’.  Hij verslapte niet, en kwam met een minuut voorsprong op zijn concurrent binnen. Achter het duo werd Jeroen Wessel (Lemelerveld) derde, Van de Vredes teamgenoot Steven Eskes (Berg en Dal) vierde en Nieuwendijker Dennis Ebert (Merida-Bassa) vijfde.

“Ik was vandaag echt gebrand op een goede uitslag”, stelt Van de Vrede. “Ik had mijn enkel omgezwikt en daardoor heb ik ook het NK moeten missen. Daar baalde ik natuurlijk ontzettend van. Het is fijn om met zo’n goed gevoel de winter in te gaan.”

Al rijd Van de Vrede nog wel een wedstrijd: het Zeeuws kampioenschap. “Daar ben ik vorig jaar in leidende positie gevallen. Ik ben uit op revanche”, zegt hij strijdlustig

Overige categorieën 
Zaterdag won Leon van der Heijden voor het eerst dit seizoen een nationale wedstrijd bij de Masters 40+. Micha de Vries werd ondanks een valpartij tweede, voor Rick van den Hanenberg (derde), Cees Quint en Freddie van der Schoot. Bij de dertigplussers ging de Belg Jimmy Tielens met de zege aan de haal. Hij reed snel weg samen met Christian de Graaff en troefde de Nederlands kampioen vervolgens af. Derde werd Anco Korteweg, vierde Marcel van Loon en vijfde Maikel Govaarts. In de Nieuwelingen-categorie werd de wedstrijd gewonnen door een Brit, Daniel Tullet. Marc Bouwmeester was op de tweede plek de enige Nederlander op het podium. De derde positiewas namelijk voor de Belg Remi Cara.

Alle uitslagen
De volledige uitslagen van de eerste dag van Topcompetitie in Zoetermeer zijn hier te bekijken. Vandaag rijden nog de junioren, junior-vrouwen, elite-vrouwen, nieuweling-meisjes, elite-mannen en de funklasse.