NORDENAU – Na een paar 24-uurs-avonturen staat voor Ramses Bekkenk alles weer in het teken van het NK Marathon, verreden tijdens de Bart Brentjens Challenge in Eijsden. De coureur van KMC-Koga-Mitsubishi, prototype van de man met de lange adem en twee seizoenen terug Nederlands kampioen, gebruikt verschillende marathons om begin oktober in goede vorm aan de start te staan. Zaterdag was dat de mountainbikemarathon van Nordenau (90km/2300hm) in het Duitse Sauerland. Met een derde plek overall en een tweede in de Senioren 1-categorie (alleen de Deen Sören Nissen en de Duitser Mathias Fröhn waren sneller) liet Bekkenk  zien op de goede weg te zijn.

Bekkenk (in het blauw) en Janssen (naast hem) tijdens de start van de Marathon in Nordenau. Foto: Sforz Racingteam
Bekkenk (in het blauw) en Janssen (naast hem) tijdens de start van de Marathon in Nordenau. Foto: Sforz Racingteam
Bekkenk en Nissen en nummer drie XXX op het podium bij de Senioren-1. Foto: Eline Linssen
Bekkenk en Nissen en nummer drie Stefan Ganser op het podium bij de Senioren-1. Foto: Eline Linssen

Bekkenk beaamde dat na afloop van de race waarin hij iets meer dan 3,5 uur op de fiets zat. “Ik ben hier eigenlijk wel heel tevreden mee”, sprak de 38-jarige mountainbiker, die een minuut toegaf op Frohn en iets minder dan vijf op Nissen. “Het ging goed vandaag. Ik merk dat het steeds beter gaat. Nissen was vandaag te sterk. Bij Fröhn moest ik ook lossen, maar ik kon nog wel terugkomen. In de slotfase reed hij echter weer bij me weg.”

Nordenau was de zesde en op één na laatste wedstrijd in de SforZ Rose MTB Marathoncup en dat zorgde weer voor een Nederlands getint startveld. Zeven minuutjes achter Bekkenk eindigde Bart Classens (Sforz-Racingteam) op een vierde plek overall en een tweede in zijn categorie (Heren). Zijn teamgenoot Maarten Janssen werd zesde overall en vierde bij de Senioren-1 en Nard Clabbers, ook al van het Sforz-Racingteam, werd negende overall en eerste bij de Senioren-2.

Het podium van die categorie was volledig oranje gekleurd, want vlak achter Clabbers werden Wil Baselmans en Rolf Vetter tweede en derde (en tiende en elfde overall). Verder waren er nog Nederlandse zeges voor Tijs van den Brink (Senioren-3), Jolien Janssen (Damen) en Ilona Meter (Seniorinnen-1).

classens
Het podium bij de Heren, met Classens op plek twee. Foto: Willie Thoonen

Halve marathon
Op de halve marathon (64km) eiste Patrick de Laat de derde plek voor zich op bij de Senioren-1, hetzelfde deed Saskia Dhont bij de Seniorinnen-2. Tim Hiep pakte de tweede plek bij de Junioren. Pim van de Swaluw (Herren), Iroy Cosse (Sen-1), Riny van Deursen (Sen-2) en Cor van Wijngaarden (Sen-3) haalden het podium in hun categorie nét niet. Zij werden allemaal vierde.

Bekijk hier de uitslagen van de 64 kilometer en 90 kilometer van de MTB Marathon in Nordenau. De tussenstanden in de Sforz Rose MTB Cup staan nog niet online, maar dat zal – de organisatie van die cup kennende – niet lang duren.