OFFENBURG – In de sprint om de winst in de vijfde en laatste etappe werd ze in de straten van Offenburg afgetroefd door Sanne van Paassen, maar de eindzege in de Trans Schwarzwald kwam daarmee niet in gevaar voor Hielke Elferink. De mountainbikester van Wheeler-iXS schreef na een vijfde plek vorig jaar de Zuid-Duitse meerdaagse met een voorsprong van zeventien minuten op Van Paassen op haar naam en pakte daarmee 80 punten voor de UCI-wereldranglijst. Jolien Janssen (Sforz-Racingteam) haalde het podium net niet: zij werd vierde.

VTS-Logo-2014Ondanks haar grote voorsprong stond Elferink zondagochtend in Sasbachwalden toch een beetje zenuwachtig aan de start van de lastige rit over 68km en 2100 hoogtemeters. Na een nacht met weinig slaap vanwege darmproblemen was de in Freiburg woonachtige renster niet zeker op een goede afloop. “In het begin voelde ik me gelukkig verrassend sterk”, keek ze terug op de laatste etappe. “Ik kwam in een snel groepje terecht en het koste eigenlijk net teveel moeite om daar bij te blijven. Tegen het einde kreeg ik het daardoor wat moeilijker, ook omdat ik maar moeilijk kon eten vanwege het gevoel in mijn buik.”

Van Paassen reed het gat dicht en gebruikte haar weg-ervaring om de sprint te winnen. “Dat vond ik wel jammer”, baalde Elferink, die twee van de vijf ritten won. “Ik had hier graag in de leiderstrui gewonnen. Maar ik ben natuurlijk hartstikke blij met de eindwinst. Het is altijd lastig om te vergelijken met een jaar ervoor, maar ik voel wel dat ik sterker ben geworden.”

In hetzelfde groepje als Van Paassen en Elferink kwam ook Peter Meerburg over de streep en hij sleepte daarmee de eindwinst bij de Masters 3 (50+) in de wacht. In de laatste etappe werd Meerburg derde, in de buurt van zijn concurrenten. De coureur van Cycling Jean Habets won met een voorsprong van acht minuten op de Duitser Bernd Rink.

meerburgelferink
Meerburg en Elferink voor de start van de laatste etappe.

Bij de elite-heren consolideerde Rob van der Werf (Backdraft MTB-team) in de laatste etappe zijn plek in de top 25 van het klassement. Hij kwam als 23e binnen in Offenburg, en dat leverde hem de 21e plek in de eindrangschikking en 5 UCI-punten op. De Trans Schwarzwald, dit jaar voor het eerst een UCI S2-race, werd gewonnen door Markus Kaufmann, die zonder etappezege met de eindwinst aan de haal ging. De laatste rit werd een prooi voor zijn teamgenoot Jochen Käss, met wie Kaufmann de laatste twee jaar ook de Craft Bike Transalp won. De Portugees Tiago Ferreira werd derde.

Alle etappe-uitslagen en het eindklassement van de Trans Schwarzwald  is in dit PDF-je te bekijken.