BAD RIPPOLDSAU – Het rechtstreekse gevecht met de sterk klimmende Ann-Katrin Hellstern is over en niet op de manier waar je als sportvrouw op hoopt. Hielke Elferink schreef vrijdag de derde etappe van de Trans Schwarzwald op haar naam en nam de leiderstrui van Hellstern over, nadat haar Duitse concurrente na een valpartij de koers geblesseerd moest verlaten. Dat neemt niet weg dat Elferink een ijzersterke etappe reed, de 68 kilometer en 2400 hoogtemeters  in 3 uur en 20 minuten overbrugde en daarmee drie minuten winst pakte op de nieuwe nummer twee in het klassement, Sanne van Paassen.

VTS-Logo-2014Het contrast met de vorige twee razendsnelle etappes en de rit van Freudenstadt naar Bad Rippoldsau was groot: zware, steile beklimmingen en een zeker voor Duitse begrippen significant aantal technische singletracks bepaalde het parcours, dat door – hoe kan het ook anders – een aantal fikse buien was veranderd in een grote modderbak. Die zware omstandigheden teisterde ook uw verslaggever van dienst, die na afloop geen mogelijkheid vond om te achterhalen hóe de koers precies voor de om de eindwinst strijdende Nederlandsen verliep. Wel is duidelijk dat Elferink aan de voet van de eerste lange klim van de dag lek reed, een nieuw wiel kreeg van een teamgenoot en vervolgens met een fikse krachtsinspanning het gat naar Van Paassen in no-time dichtte. Ze achterhaalde vervolgens ook Hellstern, streed met de haar concurrente om de zege totdat de Duitse in een van de laatste technische passages viel en het strijdtoneel moest verlaten.

Bij de Masters 3 (50+) heerst de Nederlander Peter Meerburg. De coureur van Cycling Jean Habets deed zijn gisteren verdiende leiderstrui (die hij in het begin van de etappe jammer genoeg nog onder een windvestje had verborgen) eer aan en pakte voor de tweede dag op rij de etappezege. Met zijn tijd van 3 uur en 25 minuten verstevigde Meerburg zijn eerste positie in het klassement. Het gat op zijn eerstvolgende concurrent in de daguitslag meer dan 2 minuten en dat was niet eens de renner die tweede stond.

Ook Rob van der Werf (Backdraft MTB) had een goede dag. Voor de start poogde Van der Werf de concurrentie nog wat zand in de ogen te strooien door te klagen over een slechte nachtrust (“het licht in de slaapzaal ging pas om 2 uur vannacht uit”), tijdens de rit leek hij daar niet veel last van te hebben. Van der Werf, die zichtbaar scherp staat, voelde zich ogenschijnlijk in zijn element op de steile beklimmingen en technische paadjes. Het leverde hem een 16e plek in de daguitslag bij de Heren op met een tijd van net geen 2 uur en 56 minuten. Van der Werf kwam daarmee elf minuten later binnen dan dagwinnaar Simon Stiebjahn (Bulls), die Markus Kauffman (Centurion-Vaude) ongeveer 2 minuten voorbleef. Omdat leider Jochen Käss flink wat tijd verloor, is Kauffman de nieuwe leider in het algemene klassement. Achter Van der Werf was Bart Classens (Sforz Racingteam) op plek 30 (3.01.19) de tweede Nederlander.

startetapp3
Voor de start regende het al flink in Freudenstadt. Tweede van links Helstern.

De etappe van morgen
In de etappe van morgen (van Bad Rippoldsau naar Sasbachwalden over 72 kilometer en 2330 hoogtemeters) verdedigt Elferink een voorsprong van ongeveer 9 minuten op Van Paassen. Rob van der Werf is naar alle waarschijnlijkheid de top 25 ingedoken en ligt dus op schema om UCI-punten te bemachtigen. Het algemene klassement is echter nog niet bijgewerkt. De uitslagen van vandaag zijn hier te bekijken.