BAD WILDBAD – Als eerder al op Bikesight.nl geconstateerd: daar waar deze zomer gekoerst wordt, daar regent het. Ook de deelnemers aan de woensdag gestarte Trans Schwarzwald werd in de eerste etappe (72km/2150hm) niets bespaard. Nederlanders zijn echter wel wat gewend en dat bleek in deze vijfdaagse etappewedstrijd in Zuid-Duitsland met name in de vrouwen-categorie: daar kaapte Hielke Elferink (Wheeler-iXS) de tweede plek weg voor de neus van veldrijdster Sanne van Paassen (Boels-Dolmans). Die bleef op haar beurt weer net Jolien Janssen (SforZ-Racingteam) net voor.

VTS-Logo-2014De etappezege was voor de Duitse Ann-Katrin Helstern die met haar tijd van 3.12.26 Elferink ongeveer op 2,5 minuut achterstand reed. ‘Ze klom net even wat harder dan ik”, sprak Elferink, die in het Schwarzwald een thuiswedstrijd rijdt. “Ik wist dat ze iets minder was op technische stukken, maar die zaten er helaas maar weinig in vandaag. Alle afdalingen waren snel en ik kreeg daarom het gat niet dicht.”

Elferink reed in de etappe van Pforzheim naar Bad Wildbad Van Paassen en Janssen op respectievelijk vijf en zes minuten achterstand. “In het begin reed ik even samen met Helstern, maar moest haar al snel laten gaan. Daarna was heteen  eenzame strijd, maar ik ben eigenlijk wel tevreden hoe het is gegaan. Het is nog vier dagen, er kon nog veel gebeuren.”

Maken bij de vrouwen de Nederlandsen de dienst uit, bij de mannen staat een groot aantal kleppers uit allerlei windstreken aan de start. De reden: de Trans Schwarzwald is dit jaar voor het eerst een UCI S2 wedstrijd, wat betekent dat er UCI-punten zijn te verdienen. De speaker van dienst had het er bij de start maar druk mee: hij was lang bezig om alle deelnemers met een klassering op de UCI-ranking op te noemen.

In dat veld toonde Rob van der Werf (Backdraft MTB) zijn klasse door na de eerste vlakke kilometers met de eersten de eerste kuitenbijter op te draaien. Lang kon de Nederlands-amateurkampioen dat niet volhouden: hij werd uiteindelijk in een tijd van 2 uur en 55 minuten 35e, een kwartier achter etappewinnaar Jochen Käss (Centurion-Vaude). Van der Werf was daarmee niet de eerste Nederlander in de daguitslag: die eer ging naar Bart Classens (Sforz-Racingteam) die een half minuutje voor Van der Werf als 34e over de streep kwam. Overigens had Kass, die de sprint won van zijn teamgenoot Markus Kaufmann, een mazzeltje: vlak voor de streep reed Tiago Ferreira (Protek) in leidende positie verkeerd; hij werd ‘slechts’ derde.

Bij de Masters 3 (50+) was Peter Meerburg (Jean Habets) dicht bij de dagoverwinning. Hij moest echter in de eindsprint zijn meerdere erkennen in de Duitsers Michael Fenske en Klaus Höpf. Meerburg reed een tijd van 3.19.26.

hiekeelferinkrohtaus
Elferink op archiefbeeld: actueel beeld vanuit de Trans Schwarzwald is nog niet voorhanden.

Morgen wacht de deelnemers in de Trans Schwarzwald een nog snellere etappe dan vandaag: dan koerst het peloton van Bad Wildbad naar Freudenstadt over 68 kilometer en 1600 hoogtemeters. De uitslag van de eerste etappe is hier te bekijken.