WINDHAM –  We hadden maar twee Nederlandse deelnemers, maar ze reden zondag allebei wel een erg sterke race tijdens de wereldbeker in het Amerikaanse Windham. Het leverde Rudi van Houts een uitstekende 14e plaats op, en Hans Becking een degelijke 37e. Allebei behaalden ze hun beste World-Cup resultaat van het seizoen door vanuit een plek achter in het veld op te stomen naar voren en op het einde juist weer een aantal plekken prijs te geven. 

uci-mtb-world-cup-2013-logoVan Houts (Multivan-Merida) lag na een ronde buiten de top dertig, maar vond met een verbeten blik op zijn gezicht zijn weg naar voren. Halfweg koers lag de mountainbiker die dit jaar veel tegenslagen kende in de top twintig, maar daarmee was zijn opmars niet gestuit. Even leek zelfs nog een top tien plek tot de mogelijkheden behoren, maar dat lukte hem niet. Hij streed even met Fabian Giger om plek elf, maar moest richting het einde lossen en zag in de slotfase ook nog de Canadezen Geoff Kabush en Derek Zandstra hem passeren.

Becking (Betch.nl-Superior) lag na een ronde rond plek 50, maar ook hij won gestaag zijn posities. Halfweg koers streed hij om een plek in de top 30 met de Belgen Ruben Scheire (van het Nederlandse Feenstra-Felt) en Kevin van Hoovels. In de laatste anderhalve ronde kon Becking het hoge tempo niet meer handhaven en verloor hij nog een zestal posities. Beckin werd onder andere nog gepasseerd door onder andere de Japanner Kohei Yamamoto en Jaroslav Kulhavy.

De wereldbekerzege ging, net als vorige week in Mont-Sainte-Anne, naar Nino Schürter. Een groot deel van de race reed de Zwitserse wereldkampioen met zijn eeuwige rivaal Julien Absalon en de broertjes Lukas en Mattias Flückiger voorop, waarbij Schurter met name Absalon onder druk zette in de downhills. Die tactiek had tegen het einde van de race het gewenste effect: het elastiek dat Absalon op de lange klim van het parcours telkens terugbracht knapte niet, maar rekte voldoende uit om de Zwitser de zege te schenken.  Het verschil was echter klein: 6  seconden.

“Ik koos vandaag voor een fully en moest daardoor hard werken bergop”, zei Schürter na afloop. “Maar ik heb het vandaag gewonnen op de afdalingen. Ben erg blij dat ik Julien op een parcours als dit heb verslagen.”

Achter Schürter en Absalon pakte Lukas Flückiger dankzij een sterke laatste afdaling de derde plek, net voor de Australiër Dan McConnell. Plek vijf was voor Mathias Flückiger. Alle uitslagen van de World Cup in Windham zijn hier te bekijken.