WINDHAM – Met zijn zevende plek in de wereldbeker in Windham spoelde hij vrijdag de bittere smaak van vorige week weg.  Toen mocht hij door het missen van de confirmation niet mee doen aan de XCE in Mont-Sainte-Anne. Nu reed Jeroen van Eck een aantal solide races. Hij was dicht bij de finale (die uitendelijk werd gewonnen door de Argentijn Catriel Andres Soto) en werd vervolgens derde in de kleine finale.

uci-mtb-world-cup-2013-logo“Ik mis nog net die extra punch”, sprak de coureur van MPL-Specialized. “Maar zevende in de wereldbeker, hoe cool is dat? Ik ben heel erg tevreden, heb alles gegeven, tactisch sterk gereden, geen fouten gemaakt en vooral, het maximale er uit gehaald.”

Van Eck reed in de ochtend de vierde kwalificatieijd (“Dat had ik na vorige week echt even nodig”) en plaatste zich simpel voor de kwartfinales door in de eerste kruisfinale tweede te worden. In die race moest hij zijn meerdere erkennen in de Zwitser Sepp Freiburghaus (13e kwalificatietijd), maar bleef hij de Duitser Steffen Tuhm (20e tijd) en de Chileen Patricio Campbell (29e) zonder problemen voor.

In de kwartfinale rekende Van Eck vervolgens op indrukwekkende wijze af met wereldkampioen Paul Van der Ploeg (Australië), Simon Scheiber (Oostenrijk) en Freiburghaus. Van Eck werd even teruggedrongen naar de derde plek, maar maakte middels een fikse demarrage en een mooie inhaalmanoeuvre korte metten met zijn tegenstanders. “Maar dat was wel een fikse inspanning”, gaf de coureur uit het Gelderse Leuth toe.

Dat brak hem op  in de halve finale, waarin hij het opnam tegen de latere winnaar Soto, Van der Ploeg en de Duitser Simon Gegenheimer. “De Amerikaanse regels zaten me een beetje tegen. Tijd voor herstel zat er niet in, al heel snel moesten we richting start van de halve finale, om daar vervolgens, zonder roller nog 5 minuten te moeten wachten.”

vaneckwindhammpl
Van Eck in duel met Van der Ploeg en Scheiber. Foto: MPL-Specialized

Hij lag in die race in eerste instantie derde en leek zelfs de koppositie over te nemen met een versnelling op een stukje bergop. Van Eck werd echter gecounterd en vervolgens ook nog ingehaald door nummer vier Van der Ploeg. “Ik kwam dicht, heel dicht, tot aan het voorwiel van Gegenheimer. Maar helaas zat ik aan de buitenkant en had ik niet de versnelling in huis die nodig is hem te passeren.”

Richting de kleine finale, tegen wederom Van der Ploeg en ook de Zweed Emil Lindgren (Giant XC Pro) was er opnieuw weinig rust. “Ik heb wel snel mijn focus kunnen verleggen. Ik kwam in deze race tot het wiel van nummer twee Lindgren, maar er voorbij gaan zat er niet meer in. Ik kwam echt uitgeteld over de finish, was helemaal leeg. Ooit zal ik die extra punch wel hebben.  Mijn vriend Koos zou zeggen: die heb je sneller dan je denkt! Ik hoop het echt. Ik heb dit jaar nog twee kansen: de XCE van de wereldbeker in Meribel en het WK  in Hafjell.”

top8windham
De uitslag van de XCE in Windham