ASSEN – Robbert de Nijs gaat gestaag verder met het leggen van de bouwstenen voor de piek die hem in juli de Nederlandse titel bij de beloftes op moet leveren. De mountainbiker van MPL-Specialized schreef vandaag de Baggelhuizerplas MTB Trophy bij de elites en beloftes op zijn naam en voegde daarmee een mooie zege toe aan zijn prima resultatenlijst van 2014. “Dit is een hele mooie opsteker aan het begin van de laatste wedstrijdcyclus op weg naar het NK”, stak de 20-jarige inwoner van Warmenhuizen zijn vreugde niet onder stoelen of banken.

denijszegeassendenijs
De Nijs passeert de streep als eerste.

De Nijs kreeg de zege in Assen niet cadeau. Integendeel: hij vocht een pittig duel uit met met name Erik Groen (SBJ Biketeam, tweede), maar ook met Tim Lemmers (Cube-Nutswerk) en met de taaie Jeroen Boelen, de coureur van Betch.nl-Superior die uiteindelijk de derde plek voor zich opeiste. “Ik heb de afgelopen week veel uren gemaakt en voelde me niet echt fris voor de start”, vertelt De Nijs over zijn race. “Het gevoel was naar omstandigheden echter oké. Met de start zat ik er gelijk goed bij en samen met Erik en Tim sloeg ik direct een gat op een groepje, waar Jeroen op kop reed.”

Groen en De Nijs deden flink hun best om dat groepje voor te blijven en dat kostte Lemmers de kop: hij moest lossen.  De Nijs: “Erik en ik reden daarna evenveel op kop, maar naar mate de koers vorderde merkte ik dat het tempo in Eriks kopbeurten lager en lager werd. Het echte tempo moest door mij gemaakt worden. Dat was ook nodig, want Jeroen kwam halfweg koers bijna terug. Ik trok het gat echter weer open.”

De twee vluchtmakkers hielden de voorsprong op Boelen vervolgens gelijk tot de laatste ronde. “In het slot waren Erik en ik vooral naar elkaar aan het kijken”, zei De Nijs. “Ik kon niet opmaken of hij nou echt kapot zat of dat-ie een spelletje speelde maar in de laatste kilometer waagde ik het erop. Langzaam schroefde ik het tempo op in aanloop naar de laatste bocht naar rechts. Daar hoorde ik hem een paar seconden later remmen en toen trok ik het gas vol open. Dat was genoeg voor de overwinning.”

De zege geeft hem vertrouwen op weg naar het NK, waarin De Nijs een serieuze kanshebber is. “Maar de concurrentie is groot. Niet alleen van de coureurs die dit jaar veel in beeld hebben gereden. Thijs Zuurbier en Jesper Slik (regerend kampioen, red.) hebben vanwege blessures nog niet veel kunnen laten zien dit jaar, maar ik vermoed dat die ook niet stil hebben gezeten.”

denijsboelengroenassendenijs
Het podium in Assen: Groen, De Nijs en Boelen. Foto: René de Nijs

De volledige uitslagen van de Baggelhuizer MTB wedstrijd staan nog niet online op de site van de KNWU.