HOUFFALIZE – Een vierde plek in de korte chrono van de derde etappe, kort achter winnaar Leander Hamelink, was voor Bart Classens vandaag voldoende om zijn eerste plek in het klassement van de LCMT vast te houden. De 21-jarige coureur van Sforz Racingteam schudde alleen op de startklim (de befaamde Côte de Saint-Roch) even aan de boom, maar hield zich in de resterende 26 kilometer van de chrono koest.

Classens reed de één kilometer lange klim met een gemiddeld steigingspercentage van 11,7 procent volle bak op. Niet alleen om indruk te maken op een plaatselijke schone waarvan hij hoopte dat ze boven aan de berg zou staan (dat was helaas niet het geval), maar ook om zijn voorsprong in het bergklassement te verstevigen. “Het parcours was er niet naar om daarna alleen door te rijden”, zei de leider van de Belgische vierdaagse marathon.

Daardoor ontstond er in de snelle chrono over snelle paden en korte klimmetjes een kopgroep van ongeveer 8 renners, die naar mate de finish dichterbij kwam steeds meer verbrokkelde. Hamelink toonde zich in de iets oplopende laatste paar honderd meter de sterkste.  Daarna reed het peloton rustig de laatste 70 kilometer naar de streep.

abdij
Hamelink (links) en Classens (rechts) rustig tourend bij de Abdij van Chervaux (Luxemburg).

De etappe-uitslag en de klassementen van de LCMT zijn hier te bekijken. Morgen volgt de vierde en laatste etappe richting Marche-en-Famenne, met een chrono van 50 kilometer.