HOUFFALIZE – De een de bergtrui, de ander de etappe en de leiderstrui. Het zijn van die deals die normaal gesproken alleen in het wielrennen voorkomen. Hoe Leander Hamelink en Bart Classens vandaag streden om de zege in de eerste etappe van de LCMT, had er echter ook veel van weg. Maar zoals dat bij mountainbikers gaat: ze hadden het reglement niet goed bestudeerd óf Classens haalde het wielrentrucje ‘flikken’ uit. Eindconclusie: de 21-jarige Lindenaar stond ‘s avonds in Houffalize met beide prijzen én ex-wielerprof Nico Mattan op het podium van de Belgische vierdaagse.

Absalon_sideview_spectators
Iets te vage foto met Classens en Mattan
Classens – vriend van de site – leek solo op weg naar de beste tijd in de eerste chrono, maar vijf kilometer voor het einde keerde een goed samenwerkend groepje met daarbij Hamelink terug. De twee Nederlanders reden op de laatste klim weg, waarna op de streep – waar niet gesprint werd – de Nederlands marathonkampioen 30+ als eerste van de chrono binnenbolde.

 

In de resterende kilometers naar de finish realiseerden de twee zich niet dat er in de afsluitende chrono van vier kilometer of het wereldbekerparcours van Houffalize nog een en ander kon veranderen. Of ze verzwegen het voor elkaar. Feit is in ieder geval dat Classens het pittige rondje sneller aflegde dan de niet zo explosieve Hamelink en daarmee ook nog de leiderstrui pakte.

De volledige uitslagen van de eerste etappe van de LCMT zijn hier te bekijken.