HEUBACH – In de auto op weg naar het Tsjechische plaatsje Nove Mesto, waar komend weekend de eerste Europese wereldbekerwedstrijd van het seizoen wordt verreden, blikt Anne Terpstra vol tevredenheid terug op de dag waarop ze voor het eerst in de top tien finishte van een UCI. HC-wedstrijd. Haar tiende plek in de Bundesliga in Heubach is voor haar nogmaals de bevestiging dat het met de benen wel goed zit, zegt ze vanaf de bijrijderstoel. “Mijn vertrouwen is nu nog meer gegroeid”, zegt de Nederlands kampioene van Betch.nl-Superior blij.

terpstraheubachvandenboogert
Terpstra op het parcours van Heubach. Foto: Erik van den Boogert

Het parcours in Heubach bestond uit een lange klim en een lange afdaling. Normaal gesproken een type rondje dat Terpstra niet zo ligt. Toch kon ze zich er zondag goed op manifesteren. “Na de start ging ik in het wiel van Maja Wloszczowska en Julie Bresset omhoog”, kijkt ze terug. “Toen dacht ik wel even: als ik dit volhoud, dan komt het wel goed. Helaas moest ik ze niet veel later laten rijden.”

Terpstra kwam na een ronde als achtste door, zag nog een paar concurrentes passeren en reed vervolgens het grootste deel van de race alleen rond, zonder van achteren belaagd te worden of voor haar iemand te zien. “Maar ik kon juist heel goed mijn tempo vasthouden. De toppers in het begin laten rijden was een goede keuze. Je kunt je op zo’n rondje niet veroorloven om te vaak te diep te gaan.”

Als het goed is staat Terpstra in Nove Mesto nog uitgeruster aan de start dan afgelopen weekend. Ze kijkt uit naar de wereldbeker, waarbij ze op vrijdag deelneemt aan de XCE en op zondag aan de XCO. “Het wordt mijn eerste wereldbeker als elite. Ik weet niet wat voor klassering ik kan verwachten. We gaan het zien zondag, ik ga er in ieder geval proberen alles uit te halen.”

Vlak achter Terpstra leverde ook Britt van den Boogert een erg knappe prestatie. De mountainbikester van SBJ-Biketeam kwam vier minuten na Terpstra als dertiende over de streep en werd daarmee derde belofte.  De overwinning bij de elites ging naar Annika Langvad, na een spannend duel met Adelheid Morath (tweede) en Liv-Giant-mountainbikester Jolanda Neff (derde).

Alle uitslagen van de Bundesliga-race in Heubach zijn hier te bekijken. Later deze maandag volgen nog meer verhalen over deze koers.