HEUBACH – Een zevende plek voor Michiel van der Heijden tussen de wereltoppers, Rudi van Houts die terugkeert met een negende plek en Robbert de Nijs die zesde wordt bij de beloftes . Zo maar een greep uit de prestaties van onze landgenoten afgelopen weekeinde tijdens de tweede manche van de Bundesliga. De wedstrijd in Heubach (UCI.HC) werd door veel coureurs gezien als de ideale voorbereiding op de wereldbekers van Nove Mesto en Albstadt en daardoor stonden er bij de elites liefst negen coureurs uit de top vijftien van de wereldranglijst aan de start.

start
Start van de elite-koers, met Van der Heijden (linkerkant, in het rood-wit-blauw), Hans Becking (zwart-geel) en Frank Beemer (daarachter, zwart-wit-rood). Foto: Armin M. Küstenbruck

In dat veld bewees belofte-renner Michiel van der Heijden nog maar eens dat hij ook tussen de elites tot de wereldtop behoort. Zijn verhaal over de koers is maandagavond op Bikesight.nl te lezen. Rudi van Houts maakte in Heubach zijn comeback na blessureleed (bovenbeen) en een hersenschudding. De negende plek die hem dat opleverde stemde hem tevreden.

In dezelfde race, die werd gewonnen door Julien Absalon, toonde ook Frank Beemer zich tussen de toppers. De coureur van MPL-Specialized schurkte tijdens de race tegen de top 10 aan, maar finishte uiteindelijk iets lager, op de zeventiende plek, net achter de Belg Kevin van Hoovels. “Het klinkt niet echt als een super uitslag”, zei Beemer. “Maar ik ben er wel heel blij mee.  Het was mooi om een tijdje tegen de top tien aan te rijden, ook vanwege het vele publiek dat aanwezig was.”

Beemer reed dankzij een sterke start lang op de twaalfde plaats. “Maar ik kreeg het in de vijfde ronde wat lastiger. Er kwam een groepje van vier man voorbij op het steile gedeelte waar ik niet bij kon aanpikken. Vervolgens de laatste 2,5 ronde alleen gereden”, vatte de mountainbiker uit Garderen zijn race samen.

Vlak achter Beemer kwam Betch.nl-Superior coureur Hans Becking als negentiende overall en vierde Nederlander binnen.

Beemers ploeggenoot Robbert de Nijs steeg boven zichzelf uit in de belofterace, die een prooi werd voor Betch.nl-Superior-coureur Grant Ferguson. De leverde coureur uit Warmenhuizen een zesde plek op. “Het investeren van de afgelopen periode komt er eindelijk uit”, sprak De Nijs dolgelukkig. “Het is super fijn om net voor de wereldbekers mee te doen tussen de toppers.”

De Nijs kwam wat moeizaam op gang maar begon halverwege de eerste klim al met het passeren van concurrenten.  Nadat hij na een ronde net buiten de top tien was doorgekomen, haalde hij elke ronde op de lange klim in het parcours een paar andere deelnemers in. “Dat was wel erg lekker”, zei De Nijs, die op zijn eigen website uitgebreid terugblikt op zijn koers.

denijsheubachvandenboogert
Robbert de Nijs kwam zondag helemaal los.  Foto: Erik van den Boogert

In dezelfde race moest Kjell van den Boogert, net De Nijs en Beemer van het MPL-Specializedteam, een te snelle start bekopen. Hij zakte van een zesde plek bovenaan de eerste klim terug tot de 27e positie. Door een eindsprint in de laatste paar rondes klom hij echter nog knap op naar een dertiende plek.

Alle uitslagen van de Bundesliga in Heubach zijn hier te bekijken.