De SKS Bikemarathon in Sündern-Hagen (twee weken terug) verliep niet zo heel goed. Nog vervelender was dat ik na het doen van de fietswas tot de conclusie kwam dat mijn kleding niet helemaal schoon was geworden. Ook na het hanteren van enkele tips van moeders bleven er een paar goed zichtbare vlekken in mijn shirt en broek zitten. Toen ik afgelopen zaterdag bezig was aan het modderballet van de SKS Shark-Attack Marathon, kwam ik dan ook snel tot de conclusie dat het shirt en de broek na afloop waarschijnlijk afgeschreven konden worden. Heel veel erger kon het namelijk niet met de derrie. Het was echter de enige negatieve gedachte die ik tijdens de 96 kilometer lange race rondom Saalhausen had, want voor de rest draaide het ontzettend goed.

‘s Nachts in mijn tentje was ik al tot de conclusie gekomen dat het wel een modderige dag kon gaan worden en ik paste mijn koersplannen daarop aan. Om een lang verhaal (dat lezen jullie maar in Bikefreak-Magazine) kort te maken: ik kreeg gelijk en mijn plan werkte. Het lukte me om gedoseerd starten en mijn tempo tot het einde vol te houden. Ik had er echter wel de hulp voor nodig van Baars-biker (en ex-Peerkes-coureur) Emiel Hendrikx.

saalhausen3
Start van de SKS Shark-Attack Marathon in Saalhausen. Foto: Remco Muyris

Na de eerste ronde in een steady-tempo afgelegd te hebben, kwamen Emiel en ik aan het begin van de tweede ronde tot een stilzwijgende overeenkomst. Samen zoveel mogelijk mensen inhalen. Dat liep een kilometer of 25 als een trein. Om de beurt op kop, allebei hetzelfde tempo en ritme, een beetje ouwehoeren om de tijd wat sneller te laten gaan: als marathonbiker kan je je geen betere situatie voorstellen. Vlak onder de hoogste top van de koers, 15 kilometer voor de finish, moest ik ‘m laten rijden. Gelukkig was dat vooral omdat hij nog wat over had, dan omdat ik stilviel. Daardoor kon ik ook in de slotfase nog wat mensen inhalen. Al ging dat op het technische, glibber en glij stuk aan het slot van de ronde niet vanzelf.

saalhausen2
…en modder… Foto: Remco Muyris
saalhausen
Modder…

 

Het resulteerde uiteindelijk in een 42e plaats overall in een tijd van 5 uur en 10 minuten, maar vooral in een heel erg lekker gevoel. Een gevoel dat nog beter werd toen ik ‘s avonds laat de was uit de wasmachine haalde. Mede dankzij een uitgebreide voorbehandeling (mét groene zeep) onder de douche in Saalhausen was alles weer schoon. Brandschoon zelfs. De vlekken van twee weken terug waren er zelfs uit!