PAPENDAL – Het eerste Nederlands kampioenschap XCE (onderdeel van het Papendal Bike Event) verliep gisteren rommelig. Maar daar had Lehvi Braam geen boodschap aan. Hij was gedurende de dag met maar een ding bezig en dat was de rood-wit-blauwe trui. De eerstejaars belofte van SBJ Biketeam slaagde in zijn missie. Na een spannende finale waarin hij het vooral aan de stok had met Jeroen van Eck van MPL-Specialized, kwam de mountainbiker uit Dodewaard als eerste over de streep.  “Dat ik de eerste Nederlands kampioen eliminator ben, dat geeft een mooi gevoel”, zegt Braam een dag na de wedstrijd waarin hij naast Van Eck, ook Dave van der Kooij en Rens de Bruijn (beiden Merida-Bassa) voorbleef.

lehvibraamportret
Lehvi Braam.

Braam weet dat explosiviteit een van zijn krachten is. Zo werd hij vorig seizoen in de wereldbeker XCE in Albstad knap negende als junior in een sterk eliteveld. De datum van het eerste NK had hij dan ook met rood omcirkeld in zijn agenda. Hij stond goed uitgerust aan de start en bleef de hele dag erg gefocust. “Ik heb me echt een beetje afgezonderd”, begint hij zijn verhaal. “Ik heb er voor gezorgd dat mijn rollerbank dicht bij de jurybus stond, zodat ik het snel wist als ik aan de bak moest. “

Braam ging in de kwalificaties nog niet volle bak en overleefde vervolgens alle heats zonder al te veel problemen. “Als ik eerlijk ben, weet ik niet eens meer hoeveel heats het waren”, geeft hij toe. “Zo geconcentreerd ben ik bezig geweest. Mijn benen werden gedurende de dag steeds beter. Door het slechte weer had ik ze zaterdag niet echt goed op spanning kunnen zetten. Daardoor voelden ze in het begin wat slap aan.”

In de finale voelde hij zich echter ijzersterk en kon hij optimaal profiteren van iets dat hij heel goed kan: snel optrekken uit een bocht. Het parcours, op een grasveld met daarbij meerdere 180 graden bochten, was daarom op zijn lijf geschreven. “Bij de start pakte ik het wiel van Jeroen”, analyseert hij de finale. “Net toen ik een poging wilde wagen hem te gaan passeren, maakte hij een uitglijder met zijn achterwiel. We gingen vervolgens zij aan zij richting de volgende bocht, maar ik zat aan de binnenkant en kon zo de kop pakken.”

Die gaf hij vervolgens niet meer af.  Braam: “Ik heb erg goed opgelet welk spoor ik in de bochten pakte, en als Jeroen aandrong de deur dicht gehouden. Op de laatste rechte strook was het alles geven naar de streep. Ik had een meter of drie, en kon mijn handen nog in de lucht doen. Een mooi moment.”

lehvibraamxcenielsvanuhm
Een paar seconden na de finish van de finale. Foto: Niels van Uhm

Voor Braam, die in 2012 Nederlands kampioen werd bij de junioren, voelt zijn tweede nationale titel als de afsluiting van een rotperiode. “Vorig jaar in de zomer is bij mij de ziekte van Pfeiffer geconstateerd. Ik moest daarom drie maanden rust houden, en daarvoor had ik er natuurlijk ook al last van. Mijn seizoen was daarom naar de knoppen. Aan het begin van dit jaar draaide het ook nog niet zoals ik wilde. Hopelijk is voor mij de opmaat naar meer. Het geeft heel veel vertrouwen.”

Komende zondag staat Braam aan de start van de City Mountainbike Challenge. “Daar kijk ik nu natuurlijk  nog meer uit,” besluit hij.

Na de finale bij de elite (bij de vrouwen gewonnen door Anne Terpstra) werden er ook nog finales gereden in  andere categorieën.  De nog niet complete uitslagen:

podiumxce
Podium van het NK XCE bij de mannen met Van Eck, Braam en Van der Kooij

Elite/beloftes
1. Lehvi Braam
2. Jeroen van Eck
3. Dave van der Kooij
4. Rens de Bruijn

Vrouwen
1. Anne Terpstra
2. Anneke Beerten
3. Laura van Regenmortel
4. Manon van Hees

Amateurs
1. Dennis Ebert
2. Yannick Runhart
3. Tom Hoekman

Nieuwelingen
1. Guus Olde Monnikhof
2. Carlo van den berg
3. Siert Minkema
4. Noah van Horen

Masters en Funklasse  zijn nog niet op de redactie bekend.