SAALHAUSEN –  “Ja, het gas stond goed open. Lekker baggeren. Dat doe ik graag,” zegt Hans Becking als hij terugkijkt op de openingsmanche van de Bundesliga, zondag in Saalhausen. De mountainbiker van Betch.nl-Superior voelde zich overduidelijk in zijn element op het modderige parcours in het Duitse Sauerland en bekroonde dat goede gevoel met een vierde plek, achter de verrassende Belgische winnaar Ruben Scheire (van het Nederlandse Feenstra-Felt), Simon Stiebjahn (Bulls) en vice-wereldkampioen Manuel Fumic van Cannondale.

Becking verprutste door uit zijn pedaal te schieten zijn start, maar hij had al snel door dat hij op de klimmen sterk was. “Ik was door mijn slechte start het overzicht een beetje kwijt”, zei Becking. “Maar toen ik hoorde dat ik op 40 seconden van een podiumplek lag, heb ik alles gegeven om te kunnen aansluiten. In de laatste ronde kwam ik tot op het wiel van Stiebjahn en Fumic.”

start
Zoekplaatje! Start van de Bundesliga in Saalhausen bij de mannen. Foto: Armin M. Küstenbruck / EGO Promotions

Daarna ging het echter mis voor de inwoner van het Belgische Wetteren. “We doken volle bak een afdaling in, maar ik zat erg diep en maakte als eerste een fout. Voordat ik het wist lag ik in een vangnet te klauteren. Gelukkig viel de schade mee en kon ik mijn vierde plaats veilig stellen.”

Zijn vierde plek, maar vooral ook hoe goed zijn gevoel was, nemen bij Becking de twijfel weg die hij nog had op weg naar de wereldbekers in Nove Mesto en Albstadt. “De benen zijn in orde en dat geeft rust”, zegt de Nederlands marathonkampioen. “Ik was nog wat onzeker omdat veel uitslagen nog wat tegen zaten door pech. Ik wist echter dat de basis goed was, door mijn resultaten in marathons. Mijn trainer heeft altijd gezegd dat het goed zou komen. Nu alleen nog wat de techniek aanscherpen, want daar valt nog wat te verbeteren. Daarom plak ik er nog twee dagen Winterberg aan vast.”


Filmpje van Becking op weg naar plek vier, gemaakt door Marcel Kramer

De overwinning die Scheire het Nederlandse Feenstra-Felt-team schonk, was een onverwachte. “Ja is een supertalent”, lachte Becking. “En als die een superdag hebben gaat alles vanzelf.”

Scheire, eerstejaars elite,  verteerde de steile klimmen zeer goed en profiteerde van materiaalpech van Fumic. “Toen ik in de gaten had dat ik 20 seconden voorsprong had, ben ik gewoon doorgegaan met het rijden van mijn eigen tempo”, zei de jonge Belgische coureur. “Ik voelde me erg goed, maar had nooit verwacht dat ik Fumic zou kunnen kloppen. Hij is een van mijn idolen. Ongelooflijk.”

ceremony_Becking_Stiebjahn_Scheire_Fumic_DeBock
De eerste vijf van de Bundesliga in Saalhausen: Becking, Stiebjahn, Scheire, Fumic en Robby de Bock. Foto: Armin M. Küstenbruck / Ego Promotions

Achter Becking was Erik Groen (SBJ) op de zestiende plek de tweede Nederlander die over de streep kwam. Rudi van Houts ondervond nog te veel last van zijn in Australië opgelopen hersenschudding en ging niet van start. Frank Beemer (MPL-Specialized) had geen topdag. Hij schurkte tegen de top tien aan, viel wat terug maar moest na drie rondes de koers verlaten toen hij ver weg van de materiaalpost lek reed en daardoor ook viel.

kjellvandenboogertbundesligaerikvandenboogert
Juist. Het was vettig. Hier Kjell van den Boogert in actie. Foto: Erik van den Boogert

Ook Bram Rood, op zaterdag nog in dezelfde plaats nog winnaar van de SKS Bikemarathon, viel uit. “Nu weet ik het zeker, marathons rijden is veel leuker”, liet de coureur van Koga-KMC-Mitsubishi, die in de vierde ronde liggende op de negentiende positie het strijdtoneel moest verlaten, op social media weten.

Bij de beloftes eindigde geen enkele Nederlandse coureur in de top tien.  Kjell van den Boogert kampte met wat problemen met zijn ketting en werd dertiende, Robbert de Nijs werd zestiende.  “Het was geen beste race, maar ik heb gestreden voor wat ik waard was en niet teveel risico genomen met het oog op de wereldbekerwedstrijden”, liet De Nijs op zijn website weten.

Alle resultaten van de Bundesliga wedstrijd in Saalhausen (UCI C1) zijn hier te bekijken.