SAALHAUSEN – Tiende, twaalfde en dertiende. Dat waren de resultaten van beloftes Annemarie Worst (Giant), Annefleur Kalvenhaar (Focus) en Britt van den Boogert (SBJ)  afgelopen zondag in de openingsmanche van de Bundesliga in het regenachtige en daardoor modderige Saalhausen.  Worst en Kalvenhaar hadden een hogere klassering in het eliteveld binnen handbereik, maar kregen allebei te maken met tegenslag.

Worst kwam door een door een concurrente veroorzaakte valpartij vroeg in haar race in de doornstruiken en brandnetels terecht.  “Ik zat er helemaal vast in en mijn fiets ook”, laat ze op haar website weten. “Wat deed dat pijn zeg. Toen eindelijk twee mannen me kwamen helpen kon ik eindelijk het parcours weer op. Er waren al weer veel andere rensters voorbij gereden en ik voelde allemaal dorens en prikken van de brandnetels in mijn benen en armen. Gelukkig kon ik nog wel gewoon doorrijden.”

annemarieworstsaalhausenerikvandenboogert
Worst boven aan een grasklim op het parcours van Saalhausen. Foto: Erik van den Boogert

Kalvenhaar was op weg naar plek negen en een tweede plek bij de beloftes. “”In de laatste driekwart ronde kreeg ik jammer genoeg zowel voor als achter lek. Dat heeft me heel veel minuten gekost”, zegt ze op haar eigen site.

Ondanks dat hielden ze beiden een goed gevoel over aan hun koers. Worst: “Het klimmen en afdalen ging gewoon erg goed.” Kalvenhaar. “Het was voor mij dit seizoen weer de eerste internationale mountainbike wedstrijd en ik ben erg tevreden over hoe het ging met het klimmen en mijn techniek.”

Bij de vrouwen U19 eindigde Marlo Koevoet op een tweede plek, op minder dan een halve minuut achterstand van winnares Kim Riesterer. In de U17 eindigde Romy Berends in een klein veld als derde. De enige Nederlandse podiumplek van het Bundesliga-weekend bij de mannen werd gescoord door Giant-coureur Marc Bouwmeester, die als derde eindigde in de U17-categorie.  Alle uitslagen van Saalhausen zijn hier te bekijken.