NIEUWKUIJK – Anne Terpstra reed maandag solo naar de overwinning  in de Bikecenter Van Tuyl Paasbike en de leiderstrui in de Topcompetitie. Maar achter de mountainbikester van Betch.nl-Superior vond een mooi gevecht plaats om de eerste drie posities. De Australische Peta Mullens bleek in Nieuwkuijk het meest constant en pakte plek twee, maar achter haar bekroonde Hielke Elferink (27) een mooie opmars met een podiumplek. “Het ging elke ronde beter”, glimlachte de in het Duitse Freiburg wonende Nederlands marathonkampioene.

elferinknieuwkuijkantonvos
Mullens, Terpstra en Elferink. Foto: Anton Vos

Aan het begin van de race zag het er niet naar uit dat Elferink (Wheeler-iXS) in de top drie zou eindigen. Ze werd ingesloten bij de start en kon daarna het rappe tempo vooraan niet volgen. Toen het stof van de startronde was opgetrokken, leken leken de Belgische Petra Mermans, Mullens en Annefleur Kalvenhaar achter Terpstra te gaan strijden om de resterende twee plekken op het podium. Toen Mermans na een valpartij het strijdtoneel moest verlaten, reden Mullens en Kalvenhaar lang samen, met Laura Turpijn op het vinkentouw.

In de laatste rondes veranderde er echter veel. Kalvenhaar vergiste zich in het aantal rondes en de duur van de wedstrijd en viel helemaal terug naar een negende plek. Elferink klom in een ijzersterke op één na laatste ronde van plek zes naar drie en uiteindelijk kwam ook de jonge Annemarie Worst nog sterk op, die Turpijn passeerde en daarmee vierde werd.

elferinknieuwkuijkwimlemmers
Elferink tijdens de eerste ronde in het wiel van Turpijn en Mullens. Foto: Wim Lemmers

Elferink, die een paar weken geleden nog meedeed aan de Cape Epic, had zichtbaar genoten van de pittige strijd die de elite-vrouwen onderling hadden geleverd. “Ik moest even op gang komen”, zei ze. “Dit is zo anders dan het rijden van een marathon. Ik kom gewoon tekort in mijn aanzet, heb die explosiviteit nog niet. Maar heerlijk om zo een opmars te kunnen maken. Dit is een erg goede trainingsprikkel.”

Het geeft haar vertrouwen op weg naar de wereldbekers van Nove Mesto en Albstadt, allebei eind mei. “Daar ligt mijn focus nu”, legde Elferink uit. “Vorig jaar heb ik meegedaan aan Albstadt. Ik moest toen helemaal achteraan starten, maar eindigde nog rond plek vijftig. Het is moeilijk om er een klassering aan vast te plakken, maar ik verwacht er nu toch wel meer van. Ik sta een stuk verder vooraan bij de start, en het gevoel is goed.”

Uitslag Topcompetitie Nieuwkuijk

Elite-vrouwen

1. Anne Terpstra
2. Peta Mullens
3. Hielke Elferink
4. Annemarie Worst
5. Laura Turpijn
6. Ingrid Boe Jacobsen
7. Mirre Stallen
8. Marquerite de Neve
9. Annefleur Kalvenhaar
10. Laura van Regenmortel
Volledige uitslag 

Lees ook: Het goede gevoel is terug bij Anne Terpstra