ARKEL – Eind november sprak Patrick Bassa op Bikesight.nl al over de ommezwaai van zijn Merida-Bassa mountainbiketeam. Het team gaat zich de komende jaren veel meer richten op (het begeleiden van) jeugd. Tijdens de officiële teampresentatie  van afgelopen vrijdag werd bekend dat de ploeg daarbij onderdeel wordt van een pilot van de KNWU: een vijftal nieuwelingen (vier jongens en één meisje) mogen tijdens het seizoen officieel uitkomen voor Merida Bassa.

meridabassalogoDat is in strijd met het beleid van de KNWU, dat voorschrijft dat nieuwelingen uitsluitend in verenigingsverband mogen opereren en in wedstrijden dus ook voor de vereniging moeten uitkomen.  “Onder deskundige begeleiding van Maikel Govaerts zullen deze talenten van de komende jaren zorgvuldig worden begeleid in hun wens om verder te komen in de mountainbikesport”, laat het team in een persbericht weten. “Met deze move wil het teammanagement de nieuwelingen extra ondersteunen. Zo kunnen  ze met op maat verzorgde begeleiding en een verantwoorde trainingsopbouw een prima leerschool krijgen in dit team. Gericht op de toekomst, op basis van een plan van aanpak met waarborgen, zoals het voorkomen van overbelasting bij deze jonge renners. Dit was ook de voorwaarde op basis waarvan de KNWU heeft ingestemd met de pilot.”

meridabassa
Het complete team van Merida-Bassa tijdens de teampresentatie

Richard Dollé,  sporttechnisch-coördinator bij de KNWU,  lichtte de keuze van de Nederlandse wielerbond  toe. “Het is een prima stap om de wil om het mountainbiken in de breedte, maar ook in aanloop naar de top, positief te beïnvloeden en verder te versterken. Dit kun je echter niet overal en zonder meer toepassen. Dit moet je doen vanuit een duidelijke visie, gedrevenheid en professionaliteit. Het Merida-Bassa lijkt hiervoor een goede manier te hebben gevonden. Het lijkt me reuze interessant om de ontwikkelingen van dit opleidingsteam de komende jaren te volgen. Hier kunnen we wellicht van leren voor de toekomst. De mountainbikesport wordt er rijker van”, stelde Dollé

De nieuwelingen die onderdeel uit gaan maken van de pilot zijn Julia Boschker, Carlo van den Berg, Menno Don, Jesse Bikker en Mark den Breejen.