PEMBREY – Het was de eerste Engelse strandrace ooit, de Battle of the Beach. Maar een Britse winnaar leverde het evenement in Pembry Country Park (Wales) niet op. Het Nederlandse Koga-KMC, door de organisatie van de wedstrijd uitgenodigd vanwege hun expertise in het strandracen, domineerde de race. Stefan Vreugdenhil won bij de mannen, Karen Brouwer bij de vrouwen en teammanager Martin Schuttert eindigde, achter de Engelsmannen Phil Morris en Ben Simmons, als vierde. Het team gaf daarmee een raceweekend waarin coureur Ramses Bekkenk de leiding in de Lotto KNWU Strandraces uit handen gaf, toch nog een positieve draai.

Een straffe wind, een breed en hard strand, een bos met venijnige klimmetjes singletracks en droge zandstroken en een lange diepe waterplas met badeendjes met  die ingewisseld konden worden tegen een leuke gadget na afloop – voor de deelnemers met wat minder prestatiedrang – vormden het decors van ’the Battle’.

vreugdenhilbattlepearsephotography
Stefan Vreugdenhil. Foto: Anthony Pease
brouwerbattlepearsephotograpy
Karen Brouwer. Foto: Anthony Pease

Strandrace-specialist Vreugdenhil, die koos voor het avontuur in Wales omdat hij toch al was uitgeschakeld voor een goede klassering in de Lotto KNWU Strandraces, reed een groot deel van de race alleen aan de leiding. “Via een geneutraliseerde start reden we naar het strand en vlak voor het opgaan van het strand werd de race vrijgegeven”, keek de 24-jarige coureur terug. “Ik zat meteen samen met Martin in de eerste groep en even later sloot ook Karen aan met de tweede groep. Bij de strandafgang was een steile klim waar gelopen moest worden en daarna reed ik samen met Martin weg. En of hij nou een gat liet vallen of niet kon volgen, daar doe ik geen uitspraken over, maar halverwege de eerste van de drie rondes reed ik alleen aan de leiding.

Met nog twee keer een lang stuk over het strand met tegenwind te gaan, begon Vreugdenhil daarmee aan een lastige opgave. “In de finale werd ik wat opgehouden door achterblijvers en uit het niets werd ik ingehaald door één van de achtervolgers. In de eindsprint wist ik hem echter ruim achter mij te houden”, sprak Vreugdenhil.

Brouwer reed bij de vrouwen een vergelijkbare wedstrijd. “Bij het oprijden van het strand sloot de groep waarin ik reed aan bij de kopgroep en ik kwam daardoor meteen aan de leiding te rijden. Het deel terug door het bos was echt supergaaf met korte klimmetjes en leuke singletracks.  In de laatste twee rondes wist ik mijn voorsprong nog verder uit te breiden en zo met ruim vijf minuten voorsprong te winnen.”, keek Brouwer terug op haar race.

vreugdenhilbrouwerbattlepearcephotography
Vreugdenhil en Brouwer met hun trofee. De organisatie verschuldigde zich bij het tweetal voor het extra gewicht dat mee terug moest in het vliegtuig. Foto: Koga-KiMC

Meer info over en de uitslagen van de Battle of the Beach zijn hier te vinden.