LEFKARA – Rudi van Houts (Multivan-Merida) en Michiel van der Heijden (Giant XC Pro) hebben zich vandaag knap staande gehouden in het sterke veld van de Sunshine Cup. De twee Nederlandse mountainbikers werden in de tweede etappe van de Afxentia Stage Race, een point-to-point-race van net geen 50 kilometer, respectievelijk zesde en zevende. Winnaar van de etappe werd Van der Heijdens teamgenoot Fabian Giger (Zwitserland), die in de laatste klim afrekende met Van Houts’ teamgenoot Ondrej Cink (Tsjechië).

rudivanhouts2
Rudi van Houts

Van Houts (30) reed het grootste deel van de wedstrijd in de kopgroep van zes coureurs, met daarin ook nog Julian Schelb (derde), Florian Vogel (vierde) en Marco Aurelio Fontana (vijfde).  De laatste vier kilometer van de wedstrijd gingen bergop, waarna de kopgroep volledig uitelkaar spatte. Van Houts finishte op 1.17 min van Giger.

Van der Heijden nestelde zich na de start in de tweede groep, die op ongeveer een minuut achterstand van de kop van de koers over de paden raasde. In de laatste klim liet Van der Heijden iedereen die zich in die groep bevond achter zich. Onder andere Jose Antonia Hermida (achtste), klassementsleider Jan Skarnitzl (lekke band, negende), Anton Sintsov (tiende) en Thomas Litscher (elfde) finishte achter de 22-jarige Brabander.

Achter Van Houts en Van der Heijden was het Thijs Zuurbier (Feenstra-Felt) die op de 52e plek als derde Nederlander over de streep kwam. Gosse van der Meer werd 72e, Roy Beukers 78e en Rien Terpstra 86e.

  

Anne Terpstra verbeterde zich twee plekken ten opzichte van de openingstijdrit van gisteren. De mountainbikester van Betch.nl-Superior werd 16e, op krap een kwartier achterstand van winnares Jolande Neff (Giant XC Pro) uit Zwitserland. De tweede plek was voor de Deense Annika Langvad, de derde voor de Duitse Adelheid Morath. In het algemene klassement staat Neff nu aan de leiding, Terpstra staat vijftiende.

Bij de mannen nam Giger de trui over van Skarnitzl. Van Houts staat zesde, Van der Heijden zevende.