LEFKARA – Het is jaarlijks de eerste echte krachtmeting tussen Europese toppers: de Sunshine Cup op Cyprus, bestaande uit een vierdaagse  en een week later een UCI-categorie 1 XCO-race. Ook voor een aantal Nederlandse mountainbikers is het officiële aftrap van het wedstrijdseizoen. Op de startlijst  van de Afxentia Stage Race, die donderdag start en zondag eindigt, staan zeven landgenoten.

sunshinecupHofleverancier van de Nederlandse delegatie is het Feenstra-Felt Biketeam, dat met Roy Beukers, Gosse van der Meer en Thijs Zuurbier aan de start staat. Uiteraard doet voor het Nederlandse team ook Blaza Klemencic mee, de Sloveense topper die de ploeg deze winter binnenhaalde. Naast de coureurs van Feenstra staan ook Rudi van Houts (met al zijn teamgenoten van Multivan-Merida), Michiel van der Heijden (Giant XC-Pro), Rien Terpstra (KTM-Houffalize) en zijn zus Anne Terpstra (Betch.nl-Superior) aan de start.

De Nederlandse mountainbikers krijgen in ieder geval flinke tegenstand: van de top tien van de wereldranglijst doen vijf coureurs mee. Op de deelnemerslijst staan onder andere Florian Vogel, Luckas Flückiger, Manuel Fumic, Marco Aurelio Fontana, Jose Antonio Hermida, Ralph Naff en Fabian Giger. Bij de vrouwen doen onder meer Gun-Rita Dahle, Jana Belomoyna (Betch.nl-Superior) en Jolanda Neff mee.

De Afxentia Stage Race begint donderdag met een tijdrit over 5,7 kilometer. Daarna volgen twee point-to-point races en een XC-wedstrijd. Naast de elitewedstrijd is er ook nog een race voor junioren en masters. De UCI-C1 wedstrijd is op zondag 9 maart. De deelnemerslijst van die koers is nog niet bekend.