ARNHEM – In zijn eerste strandrace ooit, Hoek van Holland-Den Helder van afgelopen oktober, werd hij 35e. “Maar ik kreeg wel het gevoel dat ik met wat meer ervaring en beter materiaal voorin mee kon gaan doen op het strand”, zegt Jasper Ockeloen. Dat het zo snel zou gaan, dat had de 23-jarige Arnhemmer niet verwacht. Zondagmiddag werd Ockeloen in Petten de eerste Nederlandse kampioen strandracen ooit. “Een heel bijzonder gevoel”, stelt de wegrenner, die in zijn jeugd ook al Nederlandse titels pakte in het veld en op de weg.

In de prognostieken in de aanloop naar het historische NK, gehouden tijdens de 18e van Dijk tot Dijkrace, kwam Ockeloens naam amper voor. Zelf rekende hij ook niet op de titel. “Ik wist dat ik goed was, maar ik wist ook dat ik niet in het eerste startvak stond. Daar was ik wat zenuwachtig over, en ik was bang dat het me teveel kracht zou kosten om naar voren te rijden.”

Na de start reed een groep van zes renners met onder andere Bram Rood, Bram de Waard, Sven Broekaart, Ronan van Zandbeek en Robbert de Nijs met de wind mee weg. Ockeloen was door zijn slechte startpositie op achtervolgen aangewezen en reed in een tweede groepje van vier, samen met Jeroen Boelen, de latere nummer twee.  Net na het keerpunt  in Den Helder kregen de vier het gat op de zes gedicht en ontstond er een kopgroep van tien. “Er waren renners die wat probeerden, waaronder Rood en  ikzelf, maar iedereen had wel in de gaten dat het met wind tegen haast onmogelijk was om weg te rijden”, blikt Ockeloen verder terug.

nk_strandrace-51
Ockeloen (93) en Boelen in de achtervolging. Foto: Wim Lemmers.

De groep bleef compleet en in de slotfase sloot er nog een groep van tien renners bij de kopgroep aan, met daarbij onder andere de niet fitte topfavoriet Ramses Bekkenk. Net na de strandafgang sloeg Ockeloen zijn slag. “Door het losse zand rijden kan ik goed, daardoor zat ik goed voorin. Net na een scherpe bocht op het asfalt ben ik gedemarreerd. Dat was in de laatste kilometer. Ik keek om en zag dat ze aan het twijfelen waren. Toen heb ik alles gegeven en wist ik dat ze het voor hen heel lastig ging worden mij nog terug te halen. Omdat ik niet kan sprinten heb ik deze winter speciaal op dit soort versnellingen getraind. Geweldig natuurlijk als je dan meteen op die manier als eerste de streep passeert.”

Achter Ockeloen probeerde Rood het gaatje nog te dichten. Hij staakte zijn poging echter voortijdig. Boelen sprintte daarop naar de tweede plaats. Derde werd Bram Imming, die net als de nummer een en twee van achteruit het veld had moeten terugkeren.

NKSTrand
Het podium van het NK: Boelen, Ockeloen en Imming. Foto: Henk van Beusekom

Voor Ockeloen, die rijdt voor de continentale wegploeg Parkhotel Valkenburg, is het een mooie opsteker voor het komende wegseizoen. Eind van de week gaat hij op trainingskamp, halverwege maart start hij in zijn eerste etappekoers, de Tour of Taiwan. “Dit is natuurlijk goed voor de motivatie”, zegt hij blij. “Deze pakken ze me niet meer af. “

Ockeloen blijft voorlopig wegrenner, maar hij is erg enthousiast over het beachbiken. “Ik ben er mee begonnen als training, en omdat het me heel leuk lijkt. Ik heb wat dat betreft de smaak te pakken. Vind het jammer dat ik de rest van het seizoen nergens meer kan meedoen op het strand, vanwege mijn wegprogramma. Maar ook het mountainbiken heeft mijn interesse. Ik ga mijn strandracer ombouwen tot mountainbike. Grote kans dat ik deze zomer aan een paar mountainbike wedstrijden mee doe.”

De volledige uitslagen van het NK Strandracen / Dijk tot Dijk Race, tevens de vijfde wedstrijd in de Lotto KNWU Strandraces, zijn  hier te bekijken.