GOES – Een onverharde indoor sprintrace. Zoiets bestond nog niet in Nederland. Maar nu wel! ATB-team X-Treme organiseerde afgelopen zaterdag in de Zeelandhallen in Goes een eliminator-race. De Zeeuwse mountainbikeclub maakte daarbij gebruik van het parcours van de tweede editie van de hardloopwedstrijd Indoor Trail Zeeland, die op dezelfde dag werd gehouden.  Na een aantal spannende en vooral loodzware heats werd de XCE-race gewonnen door mountainbiker Dennis Ebert van Merida-Bassa. Hij bleef in de finale Bart Maas, Ignace Sack en Johan Oosterhuis voor. “Echt een geweldig evenement”, was Ebert (26) na zijn gewonnen wedstrijd enthousiast.

indoorzeeland3podiumjarnoveerhoek
Het podium van de XCE-race in Goes met Ebert, Maas en Sack. Foto: Jarno Veerhoek

Het zand – of beter gezegd de klei – dat deze weken in de indoorhallen ligt is daar gestort voor motorcrosswedstrijden, die komend weekend in de hal worden verreden. Doordat dat zand nog niet volledig opgedroogd is, waren de omstandigheden zaterdag erg zwaar. “Pff”, pufte Ebert na. “De bovenste laag was opgedroogd en aangelopen door de hardlopers, maar de laag daaronder nog niet. Daar zakte je elke keer een paar centimeter in. De snelheid lag daardoor veel lager dan normaal bij eliminator-races. Meer dan twintig per uur haalden we echt niet.”

De organisatie van Indoor Trail Zeeland had een parcours uitgetekend in de hal, een stukje buiten de hal en onder één van de drie tribunes door. Het rondje kende verschillende hindernissen. “Omdat de snelheid zo laag was, waren die nog lastiger om te nemen”, vond Ebert. “Soms was het zelfs sneller om te lopen. Dat deden veel deelnemers dan ook. Het lastigste waren misschien nog wel de stukken die verhard waren. Daar lag een dun laagje zand, waardoor het erg glad was.”

Er stonden 48 deelnemers aan de start van de eliminator-races. Iedere deelnemer mocht in een tijdrit laten zien wat hij kon, waarna aan de hand van die uitslag de indelingen van de heats werden gemaakt. Van die heats gingen telkens de twee besten door naar de volgende ronde (in de eerste ronde ook de acht beste nummers drie). Voor de verliezers was er een traject naar de B-finale. Ebert: “Dat vond ik een erg slim concept van de organisatie. Iedereen reed daardoor minimaal drie races.”

Ebert, die specialist is in eliminator-races en afgelopen jaar vierde werd in het klassement van de City Mountainbike, won niet met twee vingers in de neus. Integendeel. “Doordat de snelheid laag lag, duurde de races langer dan ik gewend ben. Daarnaast was het niet mogelijk om op snelheid met techniek plekken goed te maken. Eigenlijk won telkens de sterkste van de race, op de macht. De tegenstand was pittig. In de halve finale had ik wat geluk toen Matthijs Eversdijk en Danny Sleeckx (beiden van Cube-Nutswerk, red.) onderuit gingen. In de finale had ik het lastig. In tegenstelling tot de rondes er voor had ik geen kopstart. Daarnaast viel m’n ketting er even af, waardoor ik een achterstand van een paar seconden opliep op Bart Maas.  Ik dacht: dat maak ik nooit meer goed.”

Dat lukte de mountainbiker Merida-Bassa echter wel. “Op het enige korte klimmetje zag ik dat Bart het zwaar had. Ik kon hem vervolgens op het laatste stuk voorbij rijden. Het was echt een erg spannend slot.”

indoorzeeland
Beeld van het parcours. Bikesight is nog in afwachting van iets scherpere foto’s. Foto: Indoor Trail Zeeland.

Ebert verkoos deelname aan de XCE in Goes boven deelname aan de Jan van Arckel wintercompetitie, waar hij twee weken geleden een wedstrijd in won. “Ik vind dat je als specialist zo’n evenement moet ondersteunen, zeker omdat er al zo weinig van dit soort wedstrijden in Nederland worden georganiseerd. Ik ben blij dat ik in Goes heb gereden. Het paste perfect in mijn voorbereiding, en de ze hadden er echt iets moois van gemaakt. Er hing een geweldig sfeertje en alles stak goed in elkaar.”

Ook de organisatie  keek met plezier terug op het evenement. “Dit was een pilot, maar er is een grote kans dat we dit volgend jaar weer gaan organiseren”, zei Patrick Vader namens X-Treme. “Dan hopen we het probleem van de nog natte klei op te kunnen lossen, zodat de races iets sneller worden. En door de tijd tussen twee heats te verkorten, hopen we het dubbele aantal deelnemers mee te kunnen laten doen. Maar alles moeten we uiteraard nog bespreken.”

(Een deel van) de uitslagen van de wedstrijd zijn hier te bekijken. Omroep Zeeland was aanwezig voor het hardloop-evenement en maakte de volgende reportage, waarin in het begin ook aandacht besteed wordt aan het mountainbiken.